Ulrikas problem med fötterna berodde på diabetes
I februari i år fick Ulrika diagnosen typ 2-diabetes. Hon hade då känt sig kall och hade under ett års tid haft stickningar i fötterna av och till.
- Jag berättade det för min sjukgymnast som då sa att antingen var det något som fattades i min kropp eller så hade jag diabetes, säger Ulrika.
Och det senare visade sig stämma. Hon hade typ 2-diabetes.
Ulrika Vistrand, 46 år, fick sin diagnos, typ 2-diabetes, i februari i år. Det var när hennes sjukgymnast trodde att det kunde vara diabetes, då hon hade haft problem med sina fötter under ett års tid.
- Jag åt redan B12 och folsyra, men ändå hade jag stickningar i mina fötter och var tvungen att alltid ha raggsockor på mig. Jag sover och lever i raggsockor, fortsätter Ulrika.
I och med att Ulrikas mamma, mormor och morfar hade typ 2-diabetes, så var hon mer eller mindre beredd på att hon också skulle få diabetes en dag. Så när hon misstänkte att hon hade diabetes, så testade hon sig direkt.
- Jag hittade mammas gamla blodsockermätare och stickor och kollade mitt blodsockervärde, som då var 18.
Så hon fick komma in på ett återbud redan samma dag och fick börja med Metformin. Förutom Metformin fick hon även Anitriptylin abcur för sina fötter utskrivet. Vilket har förbättrat hennes kalla fötter. Hon ska dock utöka dosen för att få ännu bättre cirkulation i fötterna.
- Jag har lätt för att ramla och måste ha foppa-tofflor på mig i duschen för att inte halka, då jag inte har någon känsel i mina fötter emellanåt. Min läkare sa att jag har fötter som en 70-åring i och med att jag har så tunn hud under mina fötter.
Slutade med läsk direkt när hon fick sin diagnos
Vid sin diagnos blev hon lovad att de skulle skicka en remiss till en dietist och för en ögonbottenfotografering.
- Jag hade räknat med att få vänta. Men när jag inte hade hört något, skrev jag och frågade om min remiss. Då visade det sig att de inte hade skickat någon remiss, förklarar Ulrika.
Men i sensomras fick hon komma till en dietist och för två månader sedan för en ögonbottenfotografering.
- Dietisten var jättebra.
När Ulrika förstod att hon hade diabetes slutade hon med läsk direkt. Så efter tre månader gick hon från 96 till 65 i långtidssocker, och i dag ligger hon på 54.
Hos ögonläkaren var hon inte lika nöjd.
- Det visade sig att jag hade förändringar på ögonen. De lovade att de skulle återkomma, men jag har fortfarande inte hört något.
Från 96 till 77 kilo
När det gäller blodsockermätare så har hon fått bekosta den själv.
- Men jag får stickorna och nålarna gratis, berättar Ulrika.
Tidigare kollade hon sitt blodsocker på morgonen innan hon åt frukost, vid lunch samt före och efter middag.
- Jag ville kolla så att jag visste om jag gjorde rätt.
I dag kollar hon sitt blodsockervärde bara på morgonen och även om hon äter något annorlunda.
- Jag undviker vitt bröd och pasta och väljer istället fullkornspasta. Jag väljer havreris istället för vanligt ris. Gröt undviker jag, för då blir jag för hög. Men väljer jag äggröra och bacon då håller mitt blodsocker sig bra. Men det är svårt att få till mellanmålen. Ibland kan mitt blodsockervärde sticka iväg, trots att jag äter nyttiga saker. Jag äter kontinuerligt, men det är fortfarande ett pyssel att få ihop allt.
Som mest vägde Ulrika 96 kilo, men i dag har hon gått ner till 77.
- Jag är dålig på att röra på mig. Men brukar vara hundvakt till min kompis hund ibland. Jag behöver en anledning till att gå. Så ibland kan det vara svårt att hitta en motivation. En annan orsak är också att jag har problem med mina fötter. Jag har nu köpt inlägg, som gör att jag numera går betydligt mycket bättre, vilket underlättar, avslutar Ulrika.
Tips till andra typ 2-diabetiker:
- Om du dricker läsk eller Red Bull, sluta med det på en gång.
- Har du problem med dina fötter, sök hjälp direkt.
Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat