Publicerat 28 januari 2022

Vi äter alltmer så kallade ultraprocessade livsmedel. Nu har forskare funnit att denna mat inte bara påverkar vår egen hälsa negativt – utan även klimatet.

Det är sedan tidigare känt att en hög konsumtion av ultraprocessad mat är kopplad till ökad risk för ohälsa, som fetma, högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes, högt kolesterol och vissa cancerformer. Men det har inte tidigare funnits någon forskning kring vilken effekt den här kosten har på planetens hälsa.

Kopplingen klimatpåverkan och ökad konsumtion av ultraprocessade livsmedel
Nu har dock resultatet från en stor studie om just detta, som pågått i flera decennier, publicerats i tidskriften The Lancet Planetary Health. Forskarna har kartlagt kostförändringar bland personer boende i Brasiliens storstadsområden i 30 års tid. Samt för första gången undersökt hur den ökade konsumtionen av ultraprocessade livsmedel hänger ihop med klimatförändringar.

  4 allmänt accepterade livsmedelsgrupper
I studien beräknade man miljöpåverkan för de fyra livsmedelsgrupperna:

  • Grupp 1: Obehandlade, eller minimalt behandlade livsmedel. Som grönsaker, mjölk, fisk, frön, nötter, kött, ägg och svamp. Dessa är naturliga eller obehandlade livsmedel.
  • Grupp 2: Bearbetade ingredienser. Som vegetabiliska oljor från oliver eller frön, havssalt, socker från sockerrör, stärkelse från potatis, smör från mjölk. Dessa får vi direkt från grupp 1-livsmedel, eller från naturen genom pressning, malning, torkning och raffinering.
  • Grupp 3: Processad mat. Till exempel rökt kött, konserverad fisk, konserverade grönsaker, frukt och baljväxter, saltade nötter och frön, ostar och opaketerat nybakat bröd. Det handlar alltså om enkla produkter med två eller tre ingredienser som är framställda genom tillsättning av socker, olja, salt eller andra grupp 2-ämnen till grupp 1-livsmedel.
  • Grupp 4: Ultraprocessad mat. Processade köttprodukter som korv samt snacks, godis, kakor, förpackade bröd och bakverk, sötade drycker, matfettsblandningar, färdigmat och annan mat och dryck med konstgjorda tillsatser, som sötningsmedel och smakämnen. Det vill säga industriellt framställda produkter med många ingredienser, som också finns i processade livsmedel: t ex salt, socker, fetter och oljor, antioxidanter, konserveringsmedel och stabilisatorer.

Forskarna beräknade hur stor andel av en persons dagliga kaloriintag som kom från de olika livsmedelsgrupperna, och dessas miljöpåverkan genom åren.

Ultraprocessad mat största orsaken till utsläpp
Det visade sig att under de 30 åren som studien pågick hade hushållens konsumtion av livsmedlen i grupp 1 och 2 minskat, medan grupp 3 och 4 hade ökat. Och forskarna fann att den ultraprocessade maten stått för den största andelen av Brasiliens matrelaterade utsläpp av växthusgaser. Till stor del till följd av ett fördubblat ätande av ultraprocessat kött.

Den ultraprocessade maten förbrukar också mer vatten och kräver stora markytor till produktionen, något som leder till avskogning.
Forskarna drar slutsatsen att den här trenden måste brytas för att få ett hälsosamt och hållbart matsystem, för oss själva och planeten.

Om studien
Forskare från University of Sao Paulo, City University of London, University of Manchester, Brunel University London och University of Sheffield samarbetade och samlade in och analyserade data från storstadshushållens matbudgetar i Brasilien mellan 1987 och 2018.

Källa: kurera.se/Carolina Eriksson, Äkta vara och The Lancet Planetary Health (november 2021)

10 antiinflammatoriska råvaror att äta mer av.

  1.  Fermenterade livsmedel och drycker hamnar högt på listan då de bidrar till att stärka immunförsvaret och hjälper oss stå emot infektioner som ofta ligger bakom inflammationer.
  2.  Broccoli innehåller rejält med C-vitamin och rikligt med kalcium, de lär även vara bra för ögoninflammation. Tillaga broccolin varsamt, ångkokning är det bästa sättet för att bevara så mycket näring som möjligt.
  3.  Omega-3 fettsyror hjälper till att balansera det överskott av omega-6 som många får i sin kost och kan på så sätt bidra till att minska graden av inflammation i kroppen.
  4.  Vildfångad lax är ett annat sätt att få i sig omega-3, även makrill och sardiner samt sill och strömming innehåller rikligt med omega-3. Precis som alger, som är ett bra val för den som vill äta grönt och samtidigt undvika miljögifter som kan finnas i fisk.
  5. Körsbär kan hjälpa till att minska inflammationen.
  6. Valnötter är ett bra mellanmål för den som vill få ner inflammationen i kroppen, på grund av den höga halten av E-vitamin.
  7. Lök och vitlök innehåller mycket quercetin, en kraftfull antioxidant som hjälper kroppen att bekämpa inflammation. Vitlök är populärt att använda vid förkylning och innehåller även svavel som stimulerar immunsystemet.
  8.  Ananas innehåller bromelain, ett enzym och en antioxidant som stärker immunsystemet.
  9.  Spenat har rikligt med karetenoider antiinflammatoriska antioxidanter, det innehåller även E-vitamin. Ånga spenaten för bäst näringsupptag.
  10. Gurkmeja är en populär krydda i det traditionella indiska köket och det av goda skäl. Det innehåller nämligen curcumin; ett ämne som på ett effektivt sätt bekämpar inflammation. Ingefära fungerar på ett liknande sätt.

Källa: Body ecology  och kurera.se