Vanlig tillsats kan öka risken för typ 2-diabetes
En tysk studie tyder på att en välkänd tillsats som finns i många populära livsmedel eventuellt kan öka risken för insulinresistens.
Bukspottkörteln producerar hormonet insulin, som är avgörande för regleringen av blodsockret. Insulinmolekylen hjälper kroppens celler att ta upp glukos från blodet och spelar därför en central roll i energiomsättningen.
Tillsatser är de obesjungna hjältarna i vår mat – de förbättrar smak, konsistens och hållbarhet, ofta utan att vi märker det.
De kan allt från att göra bröd mjukt till att hålla din favorityoghurt fräsch längre – de små kemiska hjälpredorna har stor inverkan på vår vardag.
Nu visar en studie från universitetet i Tübingen och universitetet i Düsseldorf att en vanlig tillsats kan öka risken för att utveckla typ 2-diabetes hos vissa personer.
Karragenan (E407), är ett vanligt använt konsistensmedel som ofta finns i exempelvis kött, glass, godis, ost och chokladmjölk.
Eftersom karragenan är en mycket vanlig tillsats i flera livsmedel, är det sannolikt många som konsumerar det ofta utan att veta om det.
Liten studie med uppseendeväckande slutsats
De tyska forskarna var intresserade av tillsatsens inverkan på kroppens förmåga att reagera på hormonet som reglerar våra blodsockernivåer – insulin.
Därför följde forskarna hur 20 unga män påverkades av karragenan, av vilka några var normalviktiga och andra överviktiga.
Några av männen fick inaktiva läkemedel, så kallade placebo, medan andra fick en stor dos karragenan utöver sin vanliga kost.
Båda grupperna observerades under en tvåveckorsperiod.
Insulin ger cellerna bränsle
Hormonet insulin bildas i bukspottkörteln och skickas vidare till kroppens celler via blodet. Samtidigt hjälper det cellerna att ta upp socker.
1. Blodsockernivån ökar
När vi har intagit en måltid bryts maten snabbt ned i magsäcken och tunntarmen. Därifrån vandrar näringsämnen, bland annat sockerämnet glukos, ut i blodet.
2. Insulinfabrik sätts i gång
Bukspottkörteln registrerar att det nu finns stora mängder socker i blodet. Organet reagerar genom att öka produktionen av hormonet insulin och skicka ut det i blodomloppet.
3. Celler tar upp socker
Insulinet binder sig till receptorer på kroppens celler, som nu kan ta upp socker från blodet. Cellerna använder sockret som bränsle eller byggstenar till andra ämnen. (Claus Lunau)
Trots den relativt korta studieperioden visade resultaten tecken på inflammation i tunntarmen hos den överviktiga gruppen.
När tarmen utsätts för det inflammatoriska tillståndet kan det försvaga tarmbarriären och leda till "läckande tarm", då giftiga molekyler som bakteriella endotoxiner tränger in i blodomloppet.
De oönskade ämnena kan förvärra systemisk inflammation och öka insulinresistensen, vilket är en viktig mekanism i utvecklingen av typ 2-diabetes.
Vad rekommenderar myndigheterna?
- EU:s lista över godkända tillsatser framgår på Livsmedelsverkets webbplats – i övrigt oberoende av den nya studiens resultat.
- Där är karragenan (E407) en godkänd tillsats som får användas i alla livsmedel som tillåts innehålla tillsatser, vilket vill säga alla processade livsmedel.
- Tillsatser godkänns när det finns tillräckliga vetenskapliga studier som visar att det inte finns några hälsomässiga betänkligheter vid användning av ämnet.
- Ämnet får också endast användas i den mängd som är tekniskt nödvändig.
Källa: Livsmedelsverket
Resultaten tyder därför på att karragenan kan öka risken för typ 2-diabetes.
- Med tanke på den utbredda användningen av karragenan i livsmedel bör potentiella hälsorisker tas på allvar. Det kan få långsiktiga hälsokonsekvenser och öka risken för inflammatoriska sjukdomar, förklarar Robert Wagner, som är diabetesforskare vid universitetet i Düsseldorf och huvudförfattare till studien i ett pressmeddelande.
Källa: Illustrerad Vetenskap, Simon Clemmensen