Varför har du en knapp på armen?
Många diabetiker har en så kallad knapp på armen där många är ovetande om vad det är. Ofta får diabetiker frågan; Varför har du en knapp på armen? Svaret är att knappen är en sensor som är ett hjälpmedel där diabetiker kan scanna av sitt glukosvärde, så att de kan hålla koll på sitt blodsocker.
Många har dålig kunskap om diabetes och vet inte vad sjukdomen innebär. Folksjukdomen som ökar varje år delas oftast upp i tre olika sjukdomar, diabetes typ 1, typ 2 och LADA. Det är en av våra stora folksjukdomar där våra forskare fortfarande söker att hitta ett botemedel.
När det gäller diabetes typ 2, kan det förebyggas genom rätt kost och motion där fetma är en av de största orsaker till att sjukdomen ökar. I dag beräknas fler än 450 000 ha folksjukdomen diabetes, varav cirka 85 % diabetes typ 2.
Många är även omedvetna om att de har sjukdomen. Har du koll på ditt blodsockervärde? Vi har vid många tillfällen under senaste året samarbetat med Apoteket och erbjudit gratis blodsockerkoll. Kontakta gärna din vårdcentral för att se vad du har för blodsockervärde (normalt 3-6,1). Om du ligger i riskzonen för diabetes typ 2 så kan du fortfarande göra något åt det genom att bland annat ändra kost och motionera mer.
Vit knapp på armen
Många diabetiker lever med en vit knapp/puck på armen som många är omedvetna om vad det är. Knappen är en så kallad sensor som de skjuter på på sin arm och är ett hjälpmedel där de scannar sensorn för att mäta deras blodsocker. Detta för att de ska slippa sticka sönder deras fingrar då de måste kolla sitt socker ofta för att ha koll på hur det ligger till. För många är detta ett bra hjälpmedel medan andra väljer andra hjälpmedel. Knappen kan även sitta på låret, men oftast är den satt på armen. Sensorn mäter automatiskt och lagrar glukosvärden - dag och natt och är designad för att sitta på kroppen under 14 dagar och behöver inte kalibreras.
Diabetes typ 1
Vid diabetes typ 1 skapar kroppen en autoimmun process som gör att det egna immunförsvaret bryter ner de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln som då hindras från att producera insulin. Orsaken till varför är fortfarande oklart.
Typ 1 diabetes drabbar ca 10-15% av alla med diabetes och då vanligtvis människor under 40 års ålder. Typ 1 diabetes är till viss grad ärftlig. Typ 1-diabetes brukar komma tidigt i livet och kallas därför också för barn- eller ungdomsdiabetes. Sjukdomen går inte att bota, men när man hittat en behandling som fungerar bra går det att leva ett bra liv med sin sjukdom.
Diabetes typ 2
Typ 2 diabetes drabbar oftare äldre, fast på senare tid har antalet drabbade i yngre ålder ökat kraftigt – speciellt då hos personer med övervikt och som är fysiskt inaktiva. Typ 2 diabetes är starkt förknippad med kraftig fetma och viss ärftlighet. Många med typ 2 diabetes har högt blodtryck och högt kolesterolvärde som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Om du är smal är det sannolikt att din kropp inte producerar tillräckligt med insulin för att konvertera kolhydraterna du äter till energi. Du kan då behöva tabletter och/eller insulin för att hjälpa till med processen. Om du är överviktig är det mer sannolikt att insulinresistens är orsaken. Det innebär att de signaler som gör att kroppen tar upp socker inte fungerar, vilket leder till att effekten av kroppens insulinproduktion minskar. Genom att reducera vikten och hålla sig fysiskt aktiv så förbättras insulinkänsligheten, men tabletter och/eller extra insulin genom injektioner kan behövas.
Text: Ann Fogelberg
Läs mer om diabetes typ 1 HÄR
Läs mer om diabetes typ 2 HÄR
Läs mer om LADA HÄR
Förhindra uppkomsten av diabetes typ 2 genom att göra förändringar i din vardag
Kristina fick pris för sina insatser inom vården