Värmebölja
Extrem värme är farligt för alla, men äldre, kroniskt sjuka och personer med funktionsnedsättning är särskilt utsatta. En värmebölja kan innebära en allvarlig hälsorisk i dessa grupper. Nedan har vår sjuksköterska Yvonne samlat lite tips och råd. Det går även bra att kontakta Yvonne direkt för frågor kring sjukdomen via E-post: yvonne@diabeteswellness.se
Var uppmärksam på inomhustemperaturen
En temperatur av 26 grader eller mer under tre dagar i följd ökar hälsoproblemen påtagligt.
Öka vätskeintaget
Undvik söta drycker, och alkohol, samt vätskedrivande trycker som kaffe. Servera och ät gärna vätskerik mat, t.ex. grönsaker och frukt. Gärna melon och isglass. Ät mindre och oftare och undvik fet mat. Det finns även näringsdryck att köpa på apotek som kan vara bra.
Gör miljön så sval som möjligt
Utnyttja gardiner, persienner och markiser. Försök att vistas på bostadens svalaste plats. Vädra nattetid när det är svalt.
Ordna svalkande åtgärder
En sval dusch är mest effektiv. En blöt handduk runt nacken är ett alternativ eller ett svalt fotbad och skölja handlederna i kallt vatten. Löst sittande kläder av naturmaterial är svalare än åtsittande syntetkläder.
Minska den fysiska aktiviteten
Framför allt under dygnets varmaste timmar (mellan 11:00-17:00).
Var extra uppmärksam vid tecken på värmepåverkan
Varningssignaler kan vara förhöjd kroppstemperatur, puls och andningsfrekvens, samt nytillkommen yrsel och onormal trötthet. Muntorrhet och minskade urinmängder kan vara tecken på vätskebrist. Vissa läkemedel, som t.ex. insulin och vätskedrivande kan behöva justeras vid värmebölja. Kontakta sjukvården för råd.
Egen vätskeersättning:
1 liter vatten (koka vattnet om du är osäker på kvalitén)
6 teskedar socker
½ tesked salt (ej örtsalt)
2 teskedar juice eller saft (för eventuell smaksättning)
OBS: Var nogrann med måtten!