Västerländsk kost ökar risken för typ 2-diabetes
När fattiga länder blir rikare ser vi att invånarna anammar västerländska vanor och västerländsk kost. Om och om igen ser vi att detta leder till mer övervikt och fler livsstilssjukdomar, varav typ 2-diabetes är en av de farligaste.
Nu har en grupp forskare från NYU Grossman School of Medicine försökt ta reda på exakt VAD det är som gör människors hälsa sämre när de går över till en mer västerländsk livsstil. Forskarna valde ut fyra grupper där det var möjligt att få tillräckligt med data för att studera orsaker och effekter. Dessa fyra grupper var:
- Jemenitiska judar
- Tokelaufolket från Polynesien
- Japanska från Tanushimaru
- Masaifolket från Kenya
Det som gör just denna studie så intressant är att dessa fyra grupper faktiskt var helt olika från början. De jemenitiska judarna har en kost som bestäms av deras religion, och åt en relativt hög mängd kolhydrater både före och efter övergången till en västerländsk kost. Japanerna hade en kost rik på obearbetade kolhydrater och väldigt lite fett. Tokelaufolket åt främst fisk och kokosnötter, och därmed stod fett för nästan hälften av alla kalorier de åt. Massajerna hade till en början en kost med mycket mättat fett och proteiner och massajerna levde till stor del på mjölk och kött.
Dramatisk ökning av diabetesfall
Före övergången till en västerländsk kost hade nästan ingen av de jemenitiska judarna diabetes. 40 år senare, hade var fjärde person över 55 år drabbats. Tokelaufolket och massajerna upplevde också en markant ökning av förekomsten av diabetes, medan Tanushimaru-japanerna verkade vara ett undantag.
Det kan tyckas att andra folkgrupper som går över till västerländsk kost till en början får en kost med mycket färdig och processad mat, alltså inte den hälsosammaste delen av den västerländska kosten.
Forskarna fann att de flesta etniska grupper åt mer kalorier efter övergången till en mer västerländsk kost, men fann inget tydligt samband mellan kalorier i kosten och sjukdomar. När det gäller fett fann forskarna inte heller några bevis för att mättat fett har gett människor ökad fetma eller fler livsstilssjukdomar.
Socker och raffinerade kolhydrater
Så det verkar som om boven är socker och raffinerade kolhydrater. Tidigare har forskare hittat ett samband mellan kolhydrater, höga insulinnivåer och fetma. Det finns dock en hel del osäkerhet kopplat till resultaten, eftersom det är svårt att få en tillräckligt bra överblick över vad människor äter. Folk kommer inte ihåg allt de har ätit, och de svarar ofta felaktigt på enkäter.
Källor: Frontiers in Nutrition: Dietary Transitions and Health Outcomes in Four Populations - Systematic Review
Forskning.no: Folk fick fetma och diabetes när de gick över till västerländsk kost
Källa: diabeteswellness.no