Vikten av att ta sin diabetes på allvar
När Marjaana hade känt sig trött under en längre period, gick hon till sin vårdcentral för att kolla vad det var för fel. Hon fick då beskedet att hon hade typ 2-diabetes. Läkaren skrev då ut Metformintabletter som hon började ta, men slutade med dem bara efter någon vecka.
- I och med att diabetes inte är en synlig sjukdom och jag inte mådde märkbart bättre, slutade jag med Metformin, säger Marjaana.
År 2015 blev vändpunkten för henne då hon fick en dubbelsidig lunginflammation.
Under hela våren år 2009 gick Marjaana Ruotsaari, 55, omkring och var väldigt trött. Trots att hon sov ordentligt på nätterna kände hon sig aldrig direkt utvilad. Hon tappade även lusten till allt och fick ingenting gjort. Till slut bokade hon en tid till vårdcentralen.
- Jag hade då ett blodsockervärde på ca 20 och ett HbA1c på 105 och fick diagnosen typ 2-diabetes, fortsätter Marjaana.
Hon fick då utskrivet Metformin av läkaren som hon började ta. Visst mådde hon lite bättre, men kände ingen större skillnad, så hon slutade med tabletterna bara efter någon vecka, och menar på att det var ju inte en sjukdom som syntes utanpå. Hon hade även börjat äta lite bättre och röra på sig mer. Sporadiskt kollade hon sitt blodsocker någon gång ibland och tog någon Metformin under någon dag eller någon vecka, men inte kontinuerligt.
- Jag slarvade helt enkelt med min medicin. Det är som att banta, det håller ett tag och sen faller man tillbaka igen.
Sex år senare började hon hosta, ha ont i ryggen och fick feber. Hon åkte då in akut till sjukhuset där de kunde konstatera att hon hade dubbelsidig lunginflammation.
- Det blev som en vändpunkt där läkare och vänner sa ”du kunde ju ha dött”. Sedan dess har jag skött min diabetes.
Hon fick då börja med Forxiga samt Victoza och Lantus (insulin).
Noga med kosten
- Det är på grund av min övervikt som jag fick min diabetes, men min migrän har i alla fall försvunnit på grund av att jag numera sköter mig, förklarar Marjaana.
Från att ha vägt 105 kilo till i dag 80 kilo, så tänker Marjaana på vad hon äter.
- Jag vill gå ner tio kilo till.
Tidigare var hon mycket förtjust i kaffebröd, godis, chips och choklad, som i dag är utbytt till majskakor eller digestivekex.
- Jag behöver inte sötsaker i dag och äter istället ordentligare måltider.
Hon är numera noga med sina måltider, där det blir frukost, lunch, middag och mellanmål för henne. Till frukost blir det ofta naturell yoghurt med bär i.
- Eller så blir det delikatessknäckebröd med något gott på som grönsaker och en skiva ost eller en skiva kalkon. I och med att jag tidigare har varit med i viktväktarna och nyligen gick med igen så räknar jag poäng på vad jag äter.
Till lunch och middag blir det ofta fisk eller kyckling med mycket grönt.
- Jag har dragit ner på pasta och ris, men älskar potatis, för det kan jag inte vara utan.
Oftast händer det att det blir rostad potatis i ugn med grönsaker till fisken eller kycklingen.
- Jag åt korv häromdagen och frågade mig själv om det var värt det. Det är ju var man lägger sina points. Om jag planerar så blir det enklare.
Till mellanmål blir det oftast Nutrilett.
Så numera är Marjaana mycket noggrann med vad hon äter och håller koll på sina points.
Neuropati på grund av misskött diabetes
Genom ändrad kost och motion har Marjaana dragit ner sitt blodsockervärde från 20 till 8 och mäter sitt blodsockervärde en gång i veckan. Under åren har hon fått neuropati på grund av att hon misskött sin diabetes och har i dag ont i höger ankel och får i värsta fall ta värktabletter. Men hon försöker ändå gå ut på en kvällspromenad tillsammans med sin man.
- Först gör det ont, men sedan går det över. Fast ibland när jag kommer hem från jobbet så orkar jag inte, berättar Marjaana.
Tidigare har hon gått på vattengympa samt cyklat och rott på gymmet. Men i och med att det är coronatider och att hon är i riskgruppen så utsätter hon sig inte för att träffa andra.
På jobbet som bemanningsassistent på Södertälje sjukhus, där hon har varit i 22 år, träffar hon dock många människor men har klarat sig från corona.
- Vi har haft flera avdelningar med coronapatienter. Tidigare hade vi 80 patienter med corona, men i dag har vi bara 1. Nu hoppas vi att det vänder.
Marjaana och hennes man har ett lantställe i Finland, men känner sig inte välkomna dit, vilket gör att hon har valt att jobba hela sommaren.
Barnen och barnbarnen har hon inte fått träffa så mycket. Det har bara varit utomhus på håll i trädgården.
- Det kändes väldigt hårt när mina barn skickade ett sms att vi inte skulle få träffas. Men samtidigt förstår jag det.
Marjaana hoppas att coronan snart ska vara över så ska bli som vanligt snart igen, så att hon får umgås med sina barn, barnbarn samt sina vänner.
Marjaanas tips till andra diabetiker:
- Ta sjukdomen på allvar, trots att det inte är en sjukdom som syns utanpå.
- Tänk på hälsan. Man kommer långt med kosten och motionen.
- Få stöd från olika diabetessajter.
- Lev livet.
Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat