Publicerat 10 april 2018
Nya dietriktlinjer har tagits fram för att förbättra kostvanor och för att hjälpa personer med diabetes typ 2 att lättare hantera sin situation.
 

Riktlinjerna följer senaste forskningsutvecklingen kring kost och ger bevisbaserade näringsrekommendationer för att förbättra hur hälsovårdspersonal kan stödja vuxna som riskerar att utveckla typ 2-diabetes och människor som redan lever med typ 1 och typ 2-diabetes (Diabetes UK). Dietguiden är också användbar för personer med graviditetsdiabetes och cystisk fibrosrelaterad diabetes.

Cystisk fibros (CF) innebär att de slemproducerande körtlarna i kroppen inte fungerar normalt. De utsöndrar ett alltför segt (visköst) slem som framför allt påverkar lungorna och mag-tarmkanalen, med andningsbesvär, infektioner i lungorna och svårighet att tillgodogöra sig maten som följd. Ett annat tecken på cystisk fibros är ovanligt salt svett. (Socialstyrelsen)

De reviderade riktlinjerna, senast uppdaterade 2011, betonar vikten av vikthantering för personer med typ 2-diabetes och rapporterar att remission är möjlig, i linje med resultaten från den nyligen genomförda DiRECT-studien (Diabetes Remission Clinical Trial).

DiRECT-studien bestod av att alla anti-diabetiska och blodtrycksmediciner återkallades och en ersättningsdiet på cirka 800 kalorier per dag infördes i 3-5 månader hos personer med typ 2-diabetes.

Detta följdes av en intensiv återintroduktion av mat under de kommande veckorna, och strukturerat stöd för långsiktigt underhåll av viktminskning. Resultaten av studien föreslog att personer med typ 2-diabetes skulle kunna reversera effekterna av tillståndet med signifikant viktminskning.

De nyligen publicerade dietriktlinjerna är baserade på mat, snarare än näringsämnen, och rapporterar att vissa livsmedel kan bidra till att minska risken för typ 2-diabetes, hantera blodsockernivån hos personer med typ 2-diabetes och minska risken för kardiovaskulär sjukdom hos personer med diabetes.

Föreslagna rekommenderade livsmedel inkluderar grönsaker, frukter, fullkornsprodukter, fisk, nötter och baljväxter. Att äta mindre rött kött, raffinerade kolhydrater och sockersöta drycker rekommenderas också.

Dessa rekommenderade livsmedel är vanligtvis förknippade med Medelhavsstilens kost, men kan anpassas för att ta hänsyn till kulturella och personliga preferenser. Tidigare rekommendationer hade åberopat mer näringsämnen, men detta livsmedelsbaserade tillvägagångssätt ger människor i riskzonen och med diabetes större flexibilitet.

Dr Pam Dyson, forskningsdietist vid Oxford University, biträdande ordförande i gruppen guidelines inom diabetes och författare till DRWF-broschyren A healthy diet and diabetes säger:

- Dessa nya riktlinjer stöder en individualiserad strategi för hantering av både typ 1 och typ 2 diabetes. 
Rekommendationerna är mer specifika om kliniska resultat, så vi hoppas att de kommer att hjälpa alla personer med diabetes att bättre förstå vad de kan göra för att hantera deras tillstånd. För personer med typ 2-diabetes är potentialen att sätta sitt tillstånd i förbättring mycket spännande. "

- Dessa uppdaterade riktlinjer ger en mycket värdefull resurs för vårdpersonal som arbetar inom detta område utan tvekan, kommer jag att göra det möjligt för dem att tillhandahålla en individuell näringsplan för personer med diabetes, säger Dr Dinesh Nagi, konsult i diabetes och edokrinologi vid Mid Yorkshire NHS Trust, och ordförande i Association of British Clinical Diabetologists,

- Dessa riktlinjer är också en tidig påminnelse för oss alla som arbetar inom specialist och primärvård, vikten av näring, både i förebyggande av typ 2-diabetes och i den dagliga hanteringen av diabetes."

Källa: drwf.org.uk