Pannbiffar är enkla att göra och kan smaksättas på olika sätt. I denna rätt får biffarna en härlig smak av ajvar, och det tillsammans med den färgrika gräddsåsen gör rätten till en fullträff. Servera med klyftpotatis.

4 personer

Ingredienser:

Biffar

  • 1 tsk salt
  • 500 g blandfärs
  • 1 st ägg
  • 1 msk mat & bak smör
  • 2 krm svartpeppar
  • 200 g Ajvar Relish
  • 1 msk olivolja

Sås

  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 dl vatten
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 st röd paprika
  • 1 msk mat & bak smör
  • 1 st gul lök(ar)
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillbehör

  • 1 msk olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 1/2 st broccoli
  • 250 g gröna ärtor
  • 1 krm salt
  • 700 g potatis(ar)
  • 1 msk mat & bak smör

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta potatisen och skär den i klyftor.

2. Lägg klyftorna i en ugnsfast form och salta och peppra efter smak. Ringla över olivolja och blanda om. Sätt in i ugnen ca 30 min.

3. Blanda färsen med ägg, ajvar relish, salt och peppar. Forma 8 biffar.

4. Hetta upp en stekpanna med lite smör och olja och stek biffarna gyllenbruna på båda sidor på medelhög värme.

5. Lägg över biffarna i en ugnsfast form och sätt in i ugnen 10 min. Skölj inte ur pannan.

6. Skölj paprikan och skär den i små tärningar. Skala och finhacka löken. Värm lite nytt smör i stekpannan och fräs paprika och lök mjuka. Tillsätt tomatpuré, basilika, grädde och vatten. Koka ihop och smaka av med salt och peppar.

8. Skölj och skär broccolin i små buketter. Värm broccolin och ärtorna i lite vatten på spisen. Sila av vattnet och krydda med lite salt och en klick smör.

9. Servera biffarna med klyftpotatis, krämig paprikasås och grönsaker.

Receptet är hämtat från Tasteline.