Ugnsbakad blomkål på en bädd av linser, svampfräs och crunchiga nötter - en underbart fräsch och festlig middag som enkelt kan anpassas i storlek och även serveras som förrätt!

2 portioner

Ingredienser:

Bakad blomkål

  • 1 st färsk blomkål
  • 1/2 msk olivolja
  • 1/2 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar

Svampfräs och cashewnötter

  • 200 g champinjoner
  • 1 klyfta vitlök
  • 50 g naturella cashewnötter
  • 2 tsk olivolja
  • 200 g gröna linser, kokta
  • 1 kruka färsk persilja
  • 1/2 st citron(er)
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 40 g salladsmix

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200 grader. Ta fram en ugnsfast form.
  2. Ta bort den grövsta blasten från blomkålen. Lägg det hela blomkålshuvudet i formen och ringla över olja och krydda med salt och peppar. Rosta i ugnen i ca 45 min.
  3. Skiva svampen, skala och finhacka vitlöken och grovhacka nötterna. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs svamp och vitlök gyllene. Tillsätt nötterna och stek ytterligare någon minut.
  4. Sila av linserna och skölj i kallt vatten. Finhacka persiljan och riv citronskal. Blanda ner linser, persilja och citronskal i svampfräset. Smaka av med salt och peppar.
  5. Ta ut blomkålen ur ugnen och skär den i 4 delar.
  6. Fördela salladsmix och svampfräs på tallrikar och lägg blomkålsbitar över. Klart att servera.

 

Receptet är hämtat från Tasteline