Härlig koreansk maträtt som kan varieras i det oändliga. Srirachasåsen ger den hettan man önskar i det asiatiska köket.

4 personer

Ingredienser:

  • 1 msk japansk soja
  • 1 påse algsallad
  • 1 msk sesamfrö
  • 1/2 knippe salladslök(ar)
  • 1 msk sesamolja

Inlagd gurka

  • 1/2 stgurka
  • 1/2 knippe
    salladslök(ar)
  • 1/2 dl vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 1 msk ättika
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk chilipeppar, finhackad

Tillbehör

  • 2 dl jasminris
  • 1 förpackning böngroddar
  • 1 msk rapsolja
  • 4 st ägg
  • 1 förpackning kimchi
  • 4 tsk srirachasås

Tofu

  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk soja, japansk
  • 1 förpackning Tofu
  • 1 tsk chilipeppar, finhackad
  • 2 klyftor vitlök
  • 10 cm purjolök(ar)
  • 1 msk sesamolja
  • 1 tsk honung

Gör så här:

1. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

2. Blötlägg algerna ca 5 minuter.

3. Skölj och finstrimla salladslöken. Låt algerna rinna av och blanda med salladslök, soja, sesamolja och strö över sesamfrön.

4. Blanda ihop ättika, socker, salt och vatten i en stor skål. Skölj och dela gurkan på längden. Gröp ur det vattniga och skär den i halvmånar.

5. Skölj och finstrimla salladslöken och blanda ihop med ättikslagen. Finhacka och tillsätt chili.

6. Skär tofun i mindre bitar.

7. Skölj och finhacka purjolök, vitlök och chili.

8. Hetta upp en stekpanna med sesamolja och rapsolja och fräs alltsammans tills tofun fått en fin gyllenbrun färg.

9. Tillsätt soja och honung och blanda om. Sänk värmen.

10. Hetta upp en stekpanna med lite olja och stek 4 ägg. Skölj böngroddarna och lägg upp i en skål.

11. Ta fram 4 stora lite djupare tallrikar och lägg upp ris, tofu, algsallad, gurka, groddar och kimchi var för sig på tallriken. Servera med Srirachasås. Ät och njut med pinnar om du vill.

Receptet är hämtat från Tasteline.