Utsökt cajungrillad lax med sötpotatismos som serveras med en härlig salsa. Funkar lika bra till vuxna som för barn.

4 personer

Ingredienser:

Lax

  • 500 g laxfilé(er)
  • 1/2 tsk paprikapulver
  • 1/2 tsk oregano, torkad
  • 1/4 tsk cayennepeppar
  • 1/4 tsk strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 msk smör, för stekning

Sötpotatismos

  • 1 kg sötpotatis(ar), alt. vanlig potatis
  • 1/2 dl kokvatten
  • 50 g smör
  • 1 tsk salt

Salsa

  • 1/2 st paprika(or)
  • 1/2 st gurkor
  • 1/2 knippe salladslök(ar)
  • 1 förpackning majskorn
  • 2 krm chiliflingor
  • 1/4 tsk paprikapulver
  • 1 st limefrukter, skal och saft
  • 1/2 tsk honung
  • 1 krm salt

Gör så här:

1. Skala sötpotatisen och skär den i lite mindre bitar. Lägg i en kastrull och fyll på med vatten så att det täcker. Tillsätt lite salt och koka ca 15-20 min tills potatisen är mjuk.

2. Om laxfiléerna är frysta, tina dem först. När laxen är tinad, lägg laxbitarna på ett fat. Blanda ihop paprikapulver, oregano, cayennepeppar, socker och salt och fördela kryddblandningen på laxfiléerna på båda sidor. 

3. Skölj och tärna paprika och gurka smått. Skölj och finstrimla salladslöken. Sila av majsen. Blanda i en skål och tillsätt chiliflakes, paprikapulver, limeskal- och saft samt honung. Smaka av med salt.

4. Hetta upp olja och smör i en stekpanna och stek laxen på medelhög värme ca 2 min på båda sidor.

5. Sila av vattnet från potatisen men spara 1⁄2 dl kokvatten kvar i kastrullen.

6. Tillsätt smör och mixa ihop till ett slätt mos med hjälp av stavmixer eller elvisp. Smaka av med salt.

7. Servera den stekta laxen med sötpotatismos och salsa.

Receptet är hämtat från Tasteline.

Näringsvärde per portion
Fett 26 g
Protein 30 g
Kolhydrater 71 g
Energivärde 639 kcal