En mustig och smakrik vegetarisk gryta med inspiration från Frankrike. Kan ätas som den är eller som tillbehör till kött eller fisk.

4 personer

Ingredienser:

  • 5 dl kokta kidneybönor, konserverade
  • 1 st röda lökar, finhackad
  • 1 st vitlöksklyftor, finhackad
  • 1 msk blekselleristjälk(ar), finhackad
  • 1/2 st
    chilifrukt, färsk och hackad
  • 3 krm örtsalt
  • 2 krm svartpeppar, malen
  • 1 krm kummin, malen
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 msk olivolja

Garnering

  • 1/4 kruka basilika, 4 blad räcker
  • 4 msk gräddfil

Gör så här:

1. Skala och finhacka lök och vitlök.

2. Häll oljan i en tjockbottnad gryta och fräs lök, vitlök och blekselleri några minuter under omröring tillsammans med kryddor och chili.

3. Önskas lite mera hetta, blanda i ytterligare hackad chili.

4. Häll av bönorna (om de är från en burk) och spola kallt.

5. Tillsätt vinägern, bönor, tomatpuré och tomatkross i grytan. Låt puttra i några minuter, smaka av med salt och peppar och häll upp i små skålar.

6. Servera gärna böngrytan tillsammans med färsk basilika, en klick gräddfil och bröd.

Receptet är hämtat från Tasteline.