Fransk böngryta
En mustig och smakrik vegetarisk gryta med inspiration från Frankrike. Kan ätas som den är eller som tillbehör till kött eller fisk.
4 personer
Ingredienser:
-
5 dl kokta kidneybönor, konserverade
-
1 st röda lökar, finhackad
-
1 st vitlöksklyftor, finhackad
-
1 msk blekselleristjälk(ar), finhackad
-
1/2 stchilifrukt, färsk och hackad
-
3 krm örtsalt
-
2 krm svartpeppar, malen
-
1 krm kummin, malen
-
1 msk balsamvinäger
-
1 burk krossade tomater
-
2 msk tomatpuré
-
3 msk olivolja
Garnering
-
1/4 kruka basilika, 4 blad räcker
-
4 msk gräddfil
Gör så här:
1. Skala och finhacka lök och vitlök.
2. Häll oljan i en tjockbottnad gryta och fräs lök, vitlök och blekselleri några minuter under omröring tillsammans med kryddor och chili.
3. Önskas lite mera hetta, blanda i ytterligare hackad chili.
4. Häll av bönorna (om de är från en burk) och spola kallt.
5. Tillsätt vinägern, bönor, tomatpuré och tomatkross i grytan. Låt puttra i några minuter, smaka av med salt och peppar och häll upp i små skålar.
6. Servera gärna böngrytan tillsammans med färsk basilika, en klick gräddfil och bröd.
Receptet är hämtat från Tasteline.