Vegetarisk kalasrätt med inspiration från medelhavet. Rätten tar lite längre tid att tillaga men är värd all möda i köket.

4 personer

Ingredienser:

Biffar:

  • 1 st zucchini, medelstor
  • 1/2 dl maizenamjöl
  • 2 st ägg
  • 2 krm svartpeppar
  • 3 krm salt
  • 1/2 kruka Mynta
  • 1/2 st chilipeppar
  • 1 förpackning halloumi, 200 - 250 g
  • 2 dl ströbröd, gärna panko
  • 1 st vitlöksklyfta(or)
  • 1 st sötpotatis(ar)
  • 1/2 tsk salt, till zucchinin
  • 1 st gul lök(ar)
  •  olivolja

Tillbehör:

  • 250 g haricots verts
  • 4 dl Couscous

Tzatziki:

  • 1,5 msk citronsaft
  • st salt
  • 1 st vitlöksklyfta(or)
  • 3 dl turkisk yoghurt
  • 200 g morot
  • st svartpeppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Riv zucchinin och lägg i en sil över en bunke. Strö över salt och låt stå.
2. Tzatziki: Skala och grovriv morötterna. Blanda med yoghurt och pressa i vitlök och citronsaft. Smaka av med salt och peppar och ställ kallt till servering.
3. Biffar: Ta fram en stor bunke. Skala och riv sötpotatisen och skala och finhacka lök och vitlök. Riv halloumiosten på ett rivjärn. Skölj och finhacka chilipepparn och grovhacka myntabladen. Lägg alltsammans i bunken.
4. Krama ur all vätska ordentligt från zucchinin och tillsätt den rivna zucchinin till övriga ingredienser. Blanda i ägg, maizena, salt och peppar och blanda om ordentligt.
5. Tillbehör: Tillred couscous enligt anvisningar på paketet.
6. Biffar: Lägg ströbröd på en tallrik. Forma små biffar med händerna och vänd i ströbrödet. Hetta upp en stekpanna med olja och stek biffarna gyllenbruna på båda sidor. Lägg över dem på ett ugnssäkert fat och sätt in i ugnen medan du gör resten av biffarna. Låt sista omgången biffar gräddas i ugnen ca 10 min.
7. Tillbehör: Värm haricots verts i lite vatten i en kastrull på spisen och servera till biffar, tzatziki och couscous.

 


Receptet är hämtat från Tasteline.