Halloumibiffar med morotsstzatziki och couscous
Vegetarisk kalasrätt med inspiration från medelhavet. Rätten tar lite längre tid att tillaga men är värd all möda i köket.
4 personer
Ingredienser:
Biffar:
-
1 st zucchini, medelstor
-
1/2 dl maizenamjöl
-
2 st ägg
-
2 krm svartpeppar
-
3 krm salt
-
1/2 kruka Mynta
-
1/2 st chilipeppar
-
1 förpackning halloumi, 200 - 250 g
-
2 dl ströbröd, gärna panko
-
1 st vitlöksklyfta(or)
-
1 st sötpotatis(ar)
-
1/2 tsk salt, till zucchinin
-
1 st gul lök(ar)
-
olivolja
Tillbehör:
-
250 g haricots verts
-
4 dl Couscous
Tzatziki:
-
1,5 msk citronsaft
-
st salt
-
1 st vitlöksklyfta(or)
-
3 dl turkisk yoghurt
-
200 g morot
-
st svartpeppar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Riv zucchinin och lägg i en sil över en bunke. Strö över salt och låt stå.
2. Tzatziki: Skala och grovriv morötterna. Blanda med yoghurt och pressa i vitlök och citronsaft. Smaka av med salt och peppar och ställ kallt till servering.
3. Biffar: Ta fram en stor bunke. Skala och riv sötpotatisen och skala och finhacka lök och vitlök. Riv halloumiosten på ett rivjärn. Skölj och finhacka chilipepparn och grovhacka myntabladen. Lägg alltsammans i bunken.
4. Krama ur all vätska ordentligt från zucchinin och tillsätt den rivna zucchinin till övriga ingredienser. Blanda i ägg, maizena, salt och peppar och blanda om ordentligt.
5. Tillbehör: Tillred couscous enligt anvisningar på paketet.
6. Biffar: Lägg ströbröd på en tallrik. Forma små biffar med händerna och vänd i ströbrödet. Hetta upp en stekpanna med olja och stek biffarna gyllenbruna på båda sidor. Lägg över dem på ett ugnssäkert fat och sätt in i ugnen medan du gör resten av biffarna. Låt sista omgången biffar gräddas i ugnen ca 10 min.
7. Tillbehör: Värm haricots verts i lite vatten i en kastrull på spisen och servera till biffar, tzatziki och couscous.
Receptet är hämtat från Tasteline.