Helgrillad kyckling med vitlök och örter och rostade rotfrukter
Att laga hel kyckling i ugn är enklare än man kan tro, och det mättar många! Här serveras vår örtkryddade kyckling med rotfrukter och sötpotatis som ger en underbar sötma till rätten.
4 portioner
Ingredienser:
Kyckling
- 1,2 kg hel kyckling
-
2 tsk flingsalt
-
3 krm svartpeppar
-
1 st hel vitlök
-
1 st citron(er)
-
1 kruka färsk persilja
-
100 g Mat & Bak smör
Rostade rotfrukter
- 1 kg sötpotatis(ar)
-
500 g morot
-
2 msk olivolja
-
1 tsk flingsalt
-
1/4 krm svartpeppar
-
1 st citron(er)
-
125 g grönkål
-
1 msk olivolja
-
1 krm flingsalt
Gör så här:
- Värm ugnen till 180 grader.
-
Lägg den hela kycklingen i en ugnsfast form. Salta och peppra runt om.
-
Dela den hela vitlöken på mitten. Skala 3 vitlöksklyftor och riv på ett rivjärn. Skölj citronen och riv skalet. Finhacka persiljan.
-
Mixa samman vitlök, citronskal, citronsaft, persilja och smör i en matberedare eller med hjälp av en stavmixer.
-
Gnid in kycklingen med smöret. Lägg vitlökshalvorna bredvid kycklingen och sätt in i ugnen i ca 1 timme.
-
Ös kycklingen ofta med den fina skyn som hamnar runt om.
-
Skala sötpotatis och morötter och skär i bitar. Lägg på en plåt och tillsätt olja, salt och peppar.
-
Blanda om ordentligt. Halvera citronen och lägg på plåten. Sätt in i ugnen i ca 40 min.
-
Skölj grönkålen och lägg i en skål. Tillsätt olja och salt och massera grönkålen med händerna ordentligt.
-
Ta ut kyckling och rotfrukter. Blanda rotfrukterna med grönkålen. Pressa över citronsaft från de grillade citronhalvorna.
-
Lägg upp på ett vackert fat eller servera direkt ur formen.
Receptet är hämtat från Tasteline