Höstbiffar med ugnsrostade rotfrukter och dijonsås
En riktigt höstinspirerad familjerätt som garanterat kommer gå hem hos både stora och små.
4 personer
Ingredienser:
-
2 tsk dijonsenap
-
1/2 dl ströbröd
-
1 tsk timjan, torkad
-
3 krm svartpeppar
-
1 tsk salt, rågad
-
500 g nötfärs
-
1 st ägg
-
1 st olivolja
-
1 dl vatten
-
1 st smör
-
1/2 dl vatten, (0,5-1 dl)
-
1 dl crème fraîche
-
1 msk dijonsenap
-
1 krm timjan
-
1 dl grädde
-
1 st salt
-
1 msk soja, ljus
-
1 st svartpeppar
-
300 g persiljerot
-
300 g morot
-
1 st olivolja
-
1 st salt
-
250 g potatis(ar)
-
1 st svartpeppar
-
1 st lingonsylt, el. rårörda lingon
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Rotfrukter: Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar. Lägg i en ugnsfast form och tillsätt olja samt salt och peppar efter smak. Sätt in i ugnen ca 30 min.
3. Biffar: Blanda samman ströbröd, vatten, ägg, salt, peppar, timjan och dijonsenap i en bunke och låt stå och svälla ca 3 min. Tillsätt sedan färsen och blanda om ordentligt. Forma 8 biffar med vattensköljda händer och lägg på en skärbräda.
4. Hetta upp olja och smör i en stekpanna och stek biffarna på medelvärme i ca 2-3 min på båda sidor så att de får en fin gyllenbrun stekyta. Sänk sedan värmen och låt dem steka ca 3 min till.
5. Dijonsås: Tillsätt grädde, creme fraiche, vatten, soja, senap och timjan i stekpannan och låt såsen koka in lite i biffarna, ca 3-4 min. Smaka av med salt och peppar. Servera biffarna med den goda såsen direkt ur stekpannan tillsammans med de rostade rotfrukterna och ev lite lingonsylt/rårörda lingon vid sidan om.
Receptet är hämtat från Tasteline.