Höstpytt med lingongräddsås
En härlig blandning av goda rotsaker och champinjoner serveras med godaste gräddsåsen smaksatt med lingon. En perfekt hösträtt!
4 personer
Ingredienser:
Höstpytt
-
250 g potatis(ar)
-
svartpeppar
-
salt
-
2 msk olivolja
-
100 g champinjoner
-
1 st zucchini
-
2 st vitlöksklyfta(or)
-
1 förpackning gröna linser, kokta
-
1 bit rotselleri
-
300 g morot
-
1 st gul lök(ar)
Lingongräddsås
-
1 dl grädde
-
1 dl mjölk
-
100 g lingon, tinade
-
1 nypa strösocker
-
salt
-
1/2 msk vetemjöl
-
1 msk smör
-
1 tsk soja, kinesisk
-
svartpeppar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på cirka 200 grader.
2. Höstpytt: Skala potatis, morötter, rotselleri, lök och vitlök. Tärna rotfrukterna och grovhacka lök och vitlök. Ansa champinjonerna och skär dem i kvartar. Blanda samman allting på en plåt med olja samt salt och peppar efter smak. Sätt in i ugnen ca 30 min.
3. Skölj och tärna zucchinin och tillsätt till rotfrukterna efter 15 min.
4. Lingongräddsås: Smält smöret i en liten kastrull och vispa ut mjölet. Tillsätt mjölk, grädde och soja och låt såsen koka upp och bli krämig. Tillsätt lingon och smaka av med socker, salt och peppar.
5. Höstpytt: Sila av linserna och spola dem under kallt vatten. Ta ut pytten ur ugnen och blanda i linserna.
6. Servera höstpytten med lingongräddsås.
Receptet är hämtat från Tasteline.