Indisk linsgryta med ris
Lättlagad och mustig gryta som passar bra att laga till stora sällskap eller att koka ihop dubbel mängd av och frysa in i portionsstorlekar. Perfekt att tina upp snabbt och ta med sig till lunch.
4 personer
Ingredienser:
Linsgryta
-
1 st gul lök(ar)
-
2 klyftor vitlök(ar)
-
1 msk färsk ingefära
-
1/2 tsk kanel
-
1 tsk torkad gurkmeja
-
1 tsk chiliflakes
-
1 tsk salt
-
1 msk mjölkfritt smör
-
2 msk rapsolja
-
200 g röda linser, torkade
-
200 g fryst bladspenat
-
125 g körsbärstomater
-
6 dl vatten
-
2 tärning grönsaksbuljong, mjölfri/glutenfri vid behov
-
1 tsk agavesirap, alt. 2 tsk honung
-
1 krm salt
-
1 krm svartpeppar
-
1 tsk spiskummin
Tillbehör
-
4 port ris
-
200 g vitkål
-
1/2 msk olivolja
-
1/2 tsk vit balsamvinäger
-
1 krm salt
-
1 krm svartpeppar
Gör så här:
1. Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
2. Skala och grovhacka lök. Skala och riv vitlök och ingefära.
3. Blanda ihop kanel, gurkmeja, spiskummin, chiliflakes och salt i ett litet glas.
4. Värm smör och olja i en gryta och fräs lök, vitlök och ingefära tillsammans med kryddblandningen på medelvärme ca 1min.
5. Tillsätt linser, bladspenat, halverade tomater, vatten, buljong och honung.
6. Koka upp och låt grytan sjuda på svag värme under lock ca 10 min.
7. Ta av locket och sjud ytterligare 2-3 min under omrörning. Smaka av grytan med ev lite salt och peppar.
8. Skölj vitkålen och riv den tunt. Gärna med en mandolin annars med hjälp av en osthyvel.
9. Blanda i en skål och tillsätt olja och balsamvinäger. Blanda om ordentligt och krydda med salt och peppar efter smak.
10. Servera linsgrytan med ris och råkostsallad vid sidan om.
Receptet är hämtat från Tasteline.