Italiensk bön- och linsgryta
Mustig och god gryta med klassiska smaker från Italien. En vegetarisk gryta när den är som bäst.
4 personer
Ingredienser:
-
380 g blandade bönor, kokta
-
380 g gröna linser, kokta
-
1 st röd lök
-
1 msk grönsaksbuljong
-
1 förpackning krossade tomater
-
1 dl vatten
-
1 msk balsamvinäger
-
2 msk tomatpuré
-
1 tsk timjan
-
1 tsk oregano
-
1,5 msk paprikakrydda
-
3 msk olivolja
-
1 st Fänkål
-
250 g morot
-
2 klyftor vitlök(ar)
-
1 nypa salt
-
1 kruka persilja
-
1 nypa svartpeppar
-
4 port ris, eller gryn
-
gräddfil, till servering
Gör så här:
1. Skala och finhacka rödlök och vitlök. Skala och tärna morötterna och skölj och grovhacka fänkålen.
2. Hetta upp oljan i en stor kastrull eller gryta och fräs grönsakerna ca 2-3 min. Tillsätt paprikapulver, oregano, timjan, tomatpuré och balsamvinäger och fräs i ca 15 sek under omrörning.
3. Tillsätt vatten, krossade tomater och buljong och låt grytan puttra under lock ca 20 min. Rör om då och då.
4. Koka ris eller gryn enligt anvisning på förpackningen.
5. Sila av linser och bönor och spola i kallt vatten. Tillsätt dem till grytan och smaka av med salt och peppar.
6. Skölj och grovhacka persiljan och blanda i strax innan servering. Servera grytan med nykokt ris eller gryn och en klick gräddfil.
Receptet är hämtat från Tasteline.