En lättlagad och fräsch festrätt med smaker från soltorkade tomater, oliver, vitt vin och citrus. Tips! Tina fisken i kylen över natten om du köpt fryst.

4 personer

Ingredienser:

  • 1/2 st purjolök(ar)
  • 2 klyftor vitlök
  • 100 g soltorkade tomater
  • 100 g tomat
  • 240 g svarta oliver, utan kärna
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 tsk torkad timjan
  • 1/2 tsk torkad oregano
  • 1 dl matlagningsvin vitt
  • 1 dl vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 600 g torskfilé
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 25 g Mat & Bak smör
  • 1/2 st citron(er)
  • 1/2 kruka färsk basilika
  • 3 dl bulgur

Gör så här:

1. Koka gryn enligt anvisning på förpackningen.
2. Torsk: Skölj och strimla purjolök och skala och finhacka vitlök.
3. Strimla soltorkade tomater och grovhacka färska tomater. Halvera oliverna.
4. Fräs purjolök och vitlök mjuk i olja tillsammans med timjan och oregano i en vid stekpanna. Tillsätt soltorkade tomater, färska tomater och oliver och fräs i ca 2 min.
5. Tillsätt vin, vatten, salt och peppar och låt såsen sjuda i ca 5 min.
6. Skär torskfilén i 4 portionsbitar och krydda med en nypa salt och peppar.
7. Lägg ner fiskbitarna i såsen i pannan och klicka lite smör över varje fiskbit. Lägg på ett lock och låt fisken sjuda i ca 5-7 min.
8. Riv citronskal, finhacka basilika och strö över fisken vid servering.
9. Servera fisken tillsammans med nykokta gryn.

 


Receptet är hämtat från Tasteline.