Köttgryta med bönor och äppelcouscous
Mustig köttgryta med lagerblad, bacon och rostbiff. Denna välsmakande varmrätt smakar lika bra till vardag som till fest.
4 personer
Ingredienser:
-
1 kg Rostbiff
-
4 dl stora vita bönor, kokta
-
3 st gul lök(ar)
-
140 g bacon
-
250 g champinjoner
-
10 st svartpepparkorn
-
2 st lagerblad
-
2 tärning köttbuljong
-
3 dl gräddfil, till servering
-
2 dl vatten
-
salt
-
3 dl rödvin
-
2 st äpplen, syrliga
-
50 g smör
-
3 st vitlöksklyfta(or)
-
1/2 st citron(er), skal och saft
-
1/2 tärninggrönsaksbuljong
-
200 g rotselleri
-
2 st morötter
-
3,5 dl vatten
-
2,5 dl Couscous
-
1 msk färsk rosmarin, hackad
-
svartpeppar
Gör så här:
1. Skär köttet i lagom stora grytbitar. Salta och peppra.
2. Skala och skär morötterna i stora bitar. Skala och skär rotsellerin i små bitar. Skala och krossa vitlöksklyftorna.
3. Bryn köttet i smör i en gryta. Tillsätt morötter, selleri, vitlök, 2 dl av vinet, vatten, buljongtärningar, lagerblad och svartpepparkorn. Lägg på locket och låt puttra i cirka 1 timme.
4. Skölj champinjonerna och skär dem i bitar om de är stora. Skär baconet i bitar. Skär löken i klyftor.
5. Fräs champinjoner, bacon och lök snabbt i en stekpanna och lägg över det i grytan.
6. Tillsätt resten av vinet och låt grytan puttra i ytterligare 30 minuter tills köttet är mört.
7. Tillsätt de vita bönorna mot slutet. Smaka av med salt och peppar.
8. Gör couscousen medan grytan puttrar färdigt. Lägg couscousen i en skål. Koka upp vattnet, lös upp buljongtärningen i det kokande vattnet och häll detta över couscousen.
9. Rör om och låt stå och svälla i cirka 10 minuter. Tillsätt citronskal.
10. Skala och skär äpplena i tärningar och lägg dem i en skål. Pressa citronsaft över och blanda ner dem i couscousen.
11. Blanda ner den hackade rosmarinen. Rör ner olivolja och smaka av med salt och peppar.
12. Servera couscousen till grytan och toppa med gräddfil.
Receptet är hämtat från Tasteline.