Mustig köttgryta med lagerblad, bacon och rostbiff. Denna välsmakande varmrätt smakar lika bra till vardag som till fest.

4 personer

Ingredienser:

  • 1 kg Rostbiff
  • 4 dl stora vita bönor, kokta
  • 3 st gul lök(ar)
  • 140 g bacon
  • 250 g champinjoner
  • 10 st svartpepparkorn
  • 2 st lagerblad
  • 2 tärning köttbuljong
  • 3 dl gräddfil, till servering
  • 2 dl vatten
  • salt
  • 3 dl rödvin
  • 2 st äpplen, syrliga
  • 50 g smör
  • 3 st vitlöksklyfta(or)
  • 1/2 st citron(er), skal och saft
  • 1/2 tärning
    grönsaksbuljong
  • 200 g rotselleri
  • 2 st morötter
  • 3,5 dl vatten
  • 2,5 dl Couscous
  • 1 msk färsk rosmarin, hackad
  • svartpeppar

Gör så här:

1. Skär köttet i lagom stora grytbitar. Salta och peppra.

2. Skala och skär morötterna i stora bitar. Skala och skär rotsellerin i små bitar. Skala och krossa vitlöksklyftorna.

3. Bryn köttet i smör i en gryta. Tillsätt morötter, selleri, vitlök, 2 dl av vinet, vatten, buljongtärningar, lagerblad och svartpepparkorn. Lägg på locket och låt puttra i cirka 1 timme.

4. Skölj champinjonerna och skär dem i bitar om de är stora. Skär baconet i bitar. Skär löken i klyftor.

5. Fräs champinjoner, bacon och lök snabbt i en stekpanna och lägg över det i grytan.

6. Tillsätt resten av vinet och låt grytan puttra i ytterligare 30 minuter tills köttet är mört.

7. Tillsätt de vita bönorna mot slutet. Smaka av med salt och peppar.

8. Gör couscousen medan grytan puttrar färdigt. Lägg couscousen i en skål. Koka upp vattnet, lös upp buljongtärningen i det kokande vattnet och häll detta över couscousen.

9. Rör om och låt stå och svälla i cirka 10 minuter. Tillsätt citronskal.

10. Skala och skär äpplena i tärningar och lägg dem i en skål. Pressa citronsaft över och blanda ner dem i couscousen.

11. Blanda ner den hackade rosmarinen. Rör ner olivolja och smaka av med salt och peppar.

12. Servera couscousen till grytan och toppa med gräddfil.

Receptet är hämtat från Tasteline.