En riktigt krämig och god vegetarisk gratäng med sojafärs. Mättande och dessutom relativt enkel att tillaga!

4 personer

Ingredienser:

  • 500 g fast potatis, kokt, skivad
  • 1 st gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 300 g sojafärs
  • 1,5 tsk mald spiskummin
  • 1,5 tsk paprikakrydda
  • 3/4 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl vatten
  • 380 g krossade tomater, (1 paket)
  • 3/4 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 100 g riven ost
  • 2 dl crème fraîche naturell
  • 400 g morot

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skala och skiva potatisen i 1 cm tjocka skivor och koka i saltat vatten ca 8-10 min, om du inte redan har färdigkokt.

3. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp lite olja i en stekpanna och bryn löken utan att den tar färg. Tillsätt sojafärsen och krydda med spiskummin och paprikapulver. Bryn så att färsen blir helt tinad och varm.

4. Tillsätt vinäger, vatten och krossade tomater. Salta och peppra och låt såsen puttra ihop i 5 min.

5. Blanda ihop crème fraiche och riven ost i en skål.

6. Lägg hälften av såsen i en ugnsform, lägg över potatisskivorna och häll över resten av såsen. Toppa med crème fraiche-röran och gratinera i ugnen ca 15-20 min tills den har fått fin färg.

7. Skala och riv morötterna och servera till gratängen.

Receptet är hämtat från Tasteline.