Lammfärsgryta med rotfrukter och persilja
Lammfärs är tacksamt att smaksätta, med i princip vilka smaker som helst. Denna gryta värmer gott på kalla höstdagar - och innehåller inte allt för många kalorier per portion.
4 personer
Ingredienser:
-
1 msk grönsaksbuljong, gärna ekologisk
-
2 dl ris
-
1,5 tsk torkad timjan
-
1 st lagerblad
-
3 msk tomatpuré
-
4 dl vatten
-
1/2 kruka färsk persilja
-
1 st rapsolja, eller olivolja
-
400 g passerade tomater
-
2 st sötpotatis(ar), medelstora
-
300 g morot
-
1 st palsternacka(or), medelstor
-
3 st vitlöksklyfta(or)
-
2 st rödlök(ar)
-
400 g lammfärs
-
10 cm purjolök
-
1 st salt
-
1 st svartpeppar
Gör så här:
1. Skala rödlök, vitlöksklyftor, palsternacka, morötter och sötpotatis.
2. Hacka vitlöken, klyfta rödlöken och skär rotfrukterna och 10 cm purjolök i bitar.
3. Fräs lök och vitlök mjuk i lite olja. Tillsätt färsen.
4. Då färsen är brun tillsätts tomatpuré. Tillsätt sedan rotfrukter och purjolök.
5. Tillsätt lagerblad, timjan, buljong, ½ tsk salt, 3 krm svartpeppar, passerade tomater och vatten. Låt koka 20-30 min eller tills rotfrukterna är mjuka.
6. Koka 4 port ris.
7. Grovhacka persilja och strö över grytan vid servering.
Receptet är hämtat från Tasteline.