Lammfärs är tacksamt att smaksätta, med i princip vilka smaker som helst. Denna gryta värmer gott på kalla höstdagar - och innehåller inte allt för många kalorier per portion.

4 personer

Ingredienser:

  • 1 msk grönsaksbuljong, gärna ekologisk
  • 2 dl ris
  • 1,5 tsk torkad timjan
  • 1 st lagerblad
  • 3 msk tomatpuré
  • 4 dl vatten
  • 1/2 kruka färsk persilja
  • 1 st rapsolja, eller olivolja
  • 400 g passerade tomater
  • 2 st sötpotatis(ar), medelstora
  • 300 g morot
  • 1 st palsternacka(or), medelstor
  • 3 st vitlöksklyfta(or)
  • 2 st rödlök(ar)
  • 400 g lammfärs
  • 10 cm purjolök
  • 1 st salt
  • 1 st svartpeppar

Gör så här:

1. Skala rödlök, vitlöksklyftor, palsternacka, morötter och sötpotatis.


2. Hacka vitlöken, klyfta rödlöken och skär rotfrukterna och 10 cm purjolök i bitar.


3. Fräs lök och vitlök mjuk i lite olja. Tillsätt färsen.


4. Då färsen är brun tillsätts tomatpuré. Tillsätt sedan rotfrukter och purjolök.


5. Tillsätt lagerblad, timjan, buljong, ½ tsk salt, 3 krm svartpeppar, passerade tomater och vatten. Låt koka 20-30 min eller tills rotfrukterna är mjuka.


6. Koka 4 port ris.


7. Grovhacka persilja och strö över grytan vid servering.

Receptet är hämtat från Tasteline.