Lax i krämig sås med soltorkad tomat och spenat
Lättlagat och välsmakande, perfekt vardagsmat! Servera laxen med den krämiga gräddsåsen och valfritt tillbehör - potatis eller varför inte ris?
4 personer
Ingredienser:
- 600 glaxfilé(er)
- 3dl vispgrädde
- 100 g soltorkade tomater
- 100 g salladslök
- 65 g färsk spenat
- 1/2 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 1 klyfta vitlök
- 1 msk olivolja
- 1 msk fiskfond
- 1/2 msk vitvinsvinäger
- 1/2 dl vatten
Gör så här:
1. Skär laxfilén i 8 st kuber. Krydda med salt och peppar runt om. Hetta upp lite olja i en stekpanna och bryn laxbitarna hastigt runt om så att de får en fin gyllene stekyta. Lyft ur laxbitarna och lägg på en tallrik.
2. Skala och riv vitlök. Fräs vitlöken mjuk i lite ny olja i stekpannan. Tillsätt grädde, fiskfond och vitvinsvinäger i pannan och låt såsen sjuda i 5 min.
3. Sila av oljan från de soltorkade tomaterna. Skölj och finstrimla salladslöken. Tillsätt soltorkade tomater, hälften av salladslöken och spenat i gräddsåsen. Späd med vatten om såsen känns för tjock och låt puttra i 2 min. Smaka av med salt och peppar.
4. Lägg laxbitarna i såsen och låt de puttra i såsen i 2 min. Strö över resten av salladslöken. Servera laxen med ris, kokt gryn eller potatis.
Receptet är hämtat från Tasteline.