Laxburgare med mango och vitlöksaoli
Mumsig laxburgare med mango, avokado och vitlöksaioli. Servera med ett gott bröd eller rotfruktsmos och en fräsch sallad.
4 personer
Tid: 35 minuter
Ingredienser:
500 g laxfilé
2–3 skivor gott bröd
1/2 gul lök (finhackad)
1 ägg
1/2 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
1 dl ströbröd
smör till stekning
Till servering:
1 mango
1 avokado
1 rödlök
sallad
Aioli:
1 äggula
1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
salt
1 tsk vitvinsvinäger, gärna balsamico
1 nypa socker
Gör såhär:
- Dela brödet och rosta det eller stek det i smör tills det får en fin gyllene yta.
- Skär laxen i mindre kuber och lägg i en skål eller direkt i matberedare.
- Tillsätt finhackad lök, ägg samt grädde. Salta och peppra.
- Kör till en slät färs med hjälp av en stavmixer eller i matberedare. Forma färsen till lagom stora burgare och vänd i ströbröd runt om.
- Stek i smör 2–3 minuter på varje sida tills laxburgarna fått en fin gyllene färg och frasig yta.
- Blanda till aiolin genom att försiktig hälla ner olivolja i en skål med äggulan under kraftig vispning.
- Tillsätt finhackad vitlök, salt efter smak, vinäger och till sist en nypa socker för att balansera upp syran.
- Servera de varma laxburgarna på brödskivorna tillsammans med fina klyftor av mango och avokado, rödlöksringar och grön sallad.
- Toppa med en klick vitlöksaioli.
Receptet är från ELLE Mat & Vin