Mumsig laxburgare med mango, avokado och vitlöksaioli. Servera med ett gott bröd eller rotfruktsmos och en fräsch sallad.

4 personer
Tid: 35 minuter

Ingredienser:

500 g laxfilé
2–3 skivor gott bröd
1/2 gul lök (finhackad)
1 ägg
1/2 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
1 dl ströbröd
smör till stekning

Till servering:
1 mango
1 avokado
1 rödlök
sallad

Aioli:
1 äggula
1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
salt
1 tsk vitvinsvinäger, gärna balsamico
1 nypa socker

Gör såhär:

  1. Dela brödet och rosta det eller stek det i smör tills det får en fin gyllene yta.
  2. Skär laxen i mindre kuber och lägg i en skål eller direkt i matberedare.
  3. Tillsätt finhackad lök, ägg samt grädde. Salta och peppra.
  4. Kör till en slät färs med hjälp av en stavmixer eller i matberedare. Forma färsen till lagom stora burgare och vänd i ströbröd runt om.
  5. Stek i smör 2–3 minuter på varje sida tills laxburgarna fått en fin gyllene färg och frasig yta.
  6. Blanda till aiolin genom att försiktig hälla ner olivolja i en skål med äggulan under kraftig vispning.
  7. Tillsätt finhackad vitlök, salt efter smak, vinäger och till sist en nypa socker för att balansera upp syran.
  8. Servera de varma laxburgarna på brödskivorna tillsammans med fina klyftor av mango och avokado, rödlöksringar och grön sallad.
  9. Toppa med en klick vitlöksaioli.

Receptet är från ELLE Mat & Vin