Pytt är verkligen enkelt att göra, och går att variera i oändlighet! Vår fräscha laxpytt får fina toner av dill och citron, och serveras med en härlig örtsås.

4 personer

Ingredienser:

Laxpytt

  • 200 g laxfilé(er)
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 150 g potatis(ar)
  • 150 g palsternacka(or)
  • 1/2 st zucchini
  • 1/2 st purjolök(ar)
  • 1 msk rapsolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 kruka färsk dill
  • 75 g edamamebönor
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Örtsås

  • 1 dl matlagningsyoghurt
  • 1/2 kruka färsk dill
  • 2 tsk pepparrot, färsk
  • 1/2 st citron(er)
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här:

1. Värm ugnen till 175 grader. Salta och peppra laxen efter smak. Lägg laxen i en ugnsfast form och stek i ugnen i ca 10 min.

2. Skala och tärna potatis och palsternacka smått. Skölj och tärna zucchini smått. Skölj och finhacka purjolök och vitlök.

3. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn potatis och palsternacka runt om i ca 7 min så att de får en fin gyllenbrun stekyta.

4. Tillsätt zucchini, purjolök och vitlök och fräs ytterligare i ca 5 min.

5. Skölj och finhacka dillen. Tillsätt dill och sojabönor och vänd runt. Smaka av med salt och peppar.


6. Blanda yoghurt med finhackad dill och riven pepparrot. Tillsätt rivet citronskal och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

7. Skär laxen i kuber. Lägg upp pytten på tallrikar och toppa med laxkuber och ev extra riven pepparrot. Servera med örtsås.

Receptet är hämtat från Tasteline.