Kavring med matjessill, en underbart vacker och smakrik tårta som passar perfekt till påsken. Receptet kräver 25 minuter av din tid plus 3–4 timmar i kylen.

4 personer

Ingredienser:

  • 3 st gelatinblad
  • 200 g matjessill
  • 1 st röda lökar
  • 2 dl crème fraîche, lätt
  • 250 g kesella, 10 %
  • 1.5 krm vitpeppar
  • 1.5 msk sillspad
  • 1 kruka färsk gräslök, med blommor till dekoration ev
  • 250 g kavring
  • 75 g smör

Gör så här:

1. Bryt kavringen i bitar och mixa den till smulor i matberedaren. Smält smöret och blanda ner det.

2. Klä en form, ca 24 cm i diameter med avtagbar kant, med plastfolie. Häll i brödsmulorna och platta ut till en botten. Ställ in formen i kylskåpet.

3. Blötlägg gelatinbladen. Låt sillen rinna av men spara spadet. Finhacka sillen. Skala och finhacka löken.

4. Blanda sill och lök med crème fraiche och kesella. Smaksätt med vitpeppar och sillspad.

5. Smält gelatinet i en liten kastrull på svag värme. Ta av från värmen och låt svalna en aning. Häll en sked av sillsmeten i kastrullen och blanda med gelatinet. Rör sedan ner blandningen i sillsmeten.

6. Bred ut smeten i formen. Ställ matjestårtan i kylen i 3–4 timmar tills den har stelnat eller över natten.

7. Lossa tårtan från formen med hjälp av plastfolien och flytta över till ett serveringsfat. Skär gräslöken fint och strö den över ytan. Dekorera gärna med gräslöksblommor.

Receptet är hämtat från Tasteline.