Medelhavsgratäng på torsk med oliver och fetaost
En smakrik fiskgratäng med mustig tomatsås. Gratängen toppas med smulad fetaost.
4 personer
Ingredienser:
-
800 g torskryggfiléer, tinad
-
1 tsk honung
-
1/2 tsk svartpeppar
-
1 tsk salt
-
1 förpackning passerade tomater
-
1 msk balsamvinäger
-
1 msk tomatpuré
-
1 tsk torkad basilika
-
1 tsk torkad timjan
-
1 tsk torkad oregano
-
1 msk olivolja
-
1/2 st Fänkål
-
1 st vitlöksklyfta(or)
-
1/2 st rödlök(ar)
-
1/2 burk svarta oliver, ca 150 gram
-
1/2 paket fetaost
Tillbehör:
-
2 dl ris
-
1 ask salladsmix, ca 70 gram
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Medelhavsgratäng: Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj och grovhacka fänkålen. Skiva oliverna.
3. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs lök och fänkål hastigt utan att det tar färg. Tillsätt oregano, timjan och basilika och fräs några sekunder till.
4. Tillsätt tomatpuré och balsamvinäger och fräs ytterligare några sekunder. Slå på passerade tomater och tillsätt honung, skivade oliver, salt och peppar och låt det småputtra ca 5 min.
5. Tillbehör: Koka ris enligt anvisning på paketet.
6. Medelhavsgratäng: Lägg torsken i en ugnsfast form. Slå över tomatsåsen och smula över fetaost. Sätt in fiskgratängen ca 10-15 min i ugnen.
7. Skölj salladen och lägg upp i en skål. Servera medelhavstorsken tillsammans med ris och sallad.