Sommrig sill- och potatispaj som passar perfekt till midsommar. Är faktiskt godast kall.

4 personer

Ingredienser:

Fyllning:

  • 5 st potatis(ar), kokta
  • 1 burk matjessill, à 200 gram, även spadet
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 st ägg
  • 3 msk gräslök, hackad
  • svartpeppar
  • 3 msk riven ost, lagrad

Pajskal:

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 2 msk vatten

Till servering:

  • knäckebröd

Gör så här:

1. Blanda eller mixa ihop degen. Tryck ut den i pajformen och låt vila i kylen 1/2 timme.
2. Sätt ugnen på 200 grader.
3. Skala och skär potatisen i bitar eller skivor och lägg dem och sillen i pajformen.
4. Vispa ihop 2 msk av sillspadet med crème fraiche, ägg, gräslök och nymald svartpeppar och häll över.
5. Strö över osten. Ställ pajen längst ner i ugnen och grädda i cirka 30–40 minuter.
6. Dekorera gärna med rom och gräslök. Servera med knäckebröd.

 

Receptet är hämtat från Tasteline.