Moules med miso och rostat bovete
Musslor är godast färska och kan varieras i det oändliga. Vackra är dom också. Med en touch av japan tar miso, wakame och tofu musslorna till en ny nivå.
4 portioner
Ingredienser:
Moules
- 1 kg Blåmusslor
- 2 st Schalottenlök
- 2 st klyftor Vitlök Vanlig
- 0.5 st Fänkål Färsk
- 1 msk Rapsolja
- 0.5 dl Vitvinsvinäger
- 6 msk Misopasta
- 2 msk Fiskfond Buljong
- 1 L Vatten
- 1 tsk Chiliflakes
- 10 g Alger
- 0.5 st Lime
- 1 krm Salt Fint
- 1 krm Svartpeppar
- 100 g Tofu
Topping
- 2 msk Bovete Helt
- 0.5 st krukor Gräslök - färsk
- 25 g Salladslök
Gör så här:
1. Topping: Häll bovetet i en stekpanna och rosta på låg värme i ca 20 min. Skaka pannan lite då och då.
2. Finstrimla gräslök och salladslök och lägg i skålar, ställ åt sidan.
3. Moules: Tvätta blåmusslorna noga under rinnande vatten. Knacka öppna musslor försiktigt mot diskbänken. De blåmusslor som inte sluter sig slängs.
4. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Finhacka fänkål. Fräs mjuk i oljan utan att det tar färg. Tillsätt blåmusslorna och häll på vinäger, fond och hälften av vattnet. Lägg på ett lock och låt koka i 2-3 min, eller tills musslorna är färdiga och har öppnat sig. Släng de musslor som inte öppnat sig.
5. Lyft ur musslorna och lägg över dem i en skål, ställ åt sidan. Tillsätt resten av vattnet, misopasta och chiliflakes i buljongen. Vispa ut misopastan ordentligt och tillsätt sedan algerna. Låt buljongen sjuda på medelvärme i ca 10 min.
6. Sila buljongen till en ny kastrull. Smaka av med limesaft och ev. lite salt och peppar.
7. Bryt tofun i små bitar. Lägg ner tofubitarna och musslorna i buljongen och låt de bli varma.
8. Servera musslorna och buljongen i djupa skålar. Toppa med salladslök, gräslök och rostat bovete.
Receptet är hämtat från Mathem