En klassisk och krämig moussaka. Perfekt till både vardag och fest. Serveras med en krispig grönsallad.

4 personer

Ingredienser:

  • 2 st auberginer, stora
  • 1 tsk salt

Köttfärssås

  • 2 st gula lökar
  • 2 krm oregano, torkad
  • 2 krm chilipulver
  • 2 krm kanel
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 förpackning krossade tomater
  • 500 g nötfärs
  • 3/4 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 msk smör, eller olivolja
  • 3 st vitlöksklyfta(or)

Ostsås

  • 1 krm salt
  • 1 st ägg
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 150 g ost, riven + 50 gram till topping

Sallad

  • 1/2 st gurka
  • 100 g salladsmix, färdigskuren
  • olja
  • vinäger

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Skär auberginen i centimetertjocka skivor och lägg på hushållspapper. Strö över salt.

3. Köttfärssås: skala och grovhacka lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna med lite smör eller olja och fräs löken utan att den tar färg. Lägg i nötfärsen och stek den under omrörning så att den smular sig. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, kanel, chilipulver, oregano, salt och peppar. Låt såsen koka ihop i ca 5 min.

4. Torka av auberginskivorna och stek dem på båda sidor i en stekpanna med lite olja.

5. Ostsås: vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning. Låt såsen småkoka ca 3 min. Rör ner 150 gram ost, salt och ett uppvispat ägg.

6. Varva köttfärssås och auberginskivor i en ugnsfast form. Häll över såsen och strö över resten av osten. Grädde i nedre delen av ugnen ca 30 min.

7. Sallad: skölj salladen och skiva gurkan. Blanda med lite olja och vinäger i en skål och servera till moussakan.

Receptet är hämtat från Tasteline.