Moussaka med krispig grönsallad
En klassisk och krämig moussaka. Perfekt till både vardag och fest. Serveras med en krispig grönsallad.
4 personer
Ingredienser:
-
2 st auberginer, stora
-
1 tsk salt
Köttfärssås
-
2 st gula lökar
-
2 krm oregano, torkad
-
2 krm chilipulver
-
2 krm kanel
-
3 msk tomatpuré
-
1 förpackning krossade tomater
-
500 g nötfärs
-
3/4 tsk salt
-
2 krm svartpeppar
-
1 msk smör, eller olivolja
-
3 st vitlöksklyfta(or)
Ostsås
-
1 krm salt
-
1 st ägg
-
3 dl mjölk
-
2 msk vetemjöl
-
150 g ost, riven + 50 gram till topping
Sallad
-
1/2 st gurka
-
100 g salladsmix, färdigskuren
-
olja
-
vinäger
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skär auberginen i centimetertjocka skivor och lägg på hushållspapper. Strö över salt.
3. Köttfärssås: skala och grovhacka lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna med lite smör eller olja och fräs löken utan att den tar färg. Lägg i nötfärsen och stek den under omrörning så att den smular sig. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, kanel, chilipulver, oregano, salt och peppar. Låt såsen koka ihop i ca 5 min.
4. Torka av auberginskivorna och stek dem på båda sidor i en stekpanna med lite olja.
5. Ostsås: vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning. Låt såsen småkoka ca 3 min. Rör ner 150 gram ost, salt och ett uppvispat ägg.
6. Varva köttfärssås och auberginskivor i en ugnsfast form. Häll över såsen och strö över resten av osten. Grädde i nedre delen av ugnen ca 30 min.
7. Sallad: skölj salladen och skiva gurkan. Blanda med lite olja och vinäger i en skål och servera till moussakan.
Receptet är hämtat från Tasteline.