En värmande och färgstark persisk gryta med kyckling och smaker från saffran. Till grytan serveras en couscous med granatäppelkärnor, hackade mandlar och färsk persilja.

4 personer

Ingredienser:

Kycklinggryta:

  • 2 st röda lökar
  • 2 klyftor vitlök, vanlig
  • 1 st paprika
  • 1 paket saffran
  • 1,5 tsk spiskummin
  • 1 tsk salt, fint
  • 1 krm svartpeppar, malen
  • 2 msk olivolja
  • 1 kg Kycklingben
  • 1 msk grönsaksbuljong
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk flytande honung
  • 6 dl vatten
  • 125 g körsbärstomater
  • 1,5 tsk paprikakrydda

Tillbehör

  • 300 g morot
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl Couscous
  • 1/2 kruka färsk persilja
  • 1 st granatäpple
  • 1/2 st lime
  • 30 g mandlar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skala och klyfta löken och skala och grovhacka vitlöken.

3. Skölj och skär paprikan i bitar.

4. Blanda ihop saffran, spiskummin, paprikapulver, salt och peppar i ett litet glas.

5. Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs lök, paprika och kryddblandningen på medelvärme i ca 2 min.

6. Tillsätt kycklingben, buljong, vinäger, tomatpuré, honung, vatten och hela cocktailtomater.

7. Låt grytan koka upp och sänk sedan värmen. Låt grytan puttra under i lock ca 30 min.

8. Lyft sedan av locket och låt den puttra ytterligare i 10 min.

9. Skala och skär morötterna i stavar.

10. Lägg dem i en ugnsfast form och blanda med olja. Rosta i ugn i ca 20 min.

11. Koka grynet enligt anvisning på förpackningen.

12. Skölj och finhacka persilja och pilla ur granatäppelkärnor.

13. Blanda det kokta grynet med persilja och granatäppelkärnor och pressa över limesaft.

14. Smaka av grytan och krydda ev med mer salt och peppar.

15. Lägg upp kycklinggrytan på ett fat och toppa med rostade morötter och hackade mandlar.

Receptet är hämtat från Tasteline.