Ramensoppa med kyckling
Det finns massvis av varianter på klassisk ramen, som kommer från Japan. Soppan är riktigt god, smakrik och värmande.
4 personer
Ingredienser:
Ramensoppa
-
4 klyftor vitlök
-
4 tsk färsk ingefära
-
3 tsk röd chilipeppar
-
1/2 msk rapsolja
-
2 l vatten, börja med 1,5 och tillsätt mer efter eget tycke
-
6 msk kycklingfond
-
3,5 msk japansk soja
-
1 msk flytande honung
-
1,5 msk vitvinsvinäger
-
200 g shiitakesvamp, färsk
-
60 g salladslök, (ca. ett halvt knippe)
-
1,5 msk sesamolja
-
200 g äggnudlar
Topping
-
300 g kycklingfilé
-
1 krm salt
-
1 krm svartpeppar
-
1/2 msk rapsolja
-
2 st ägg
-
60 g salladslök, (ca. ett halvt knippe)
-
1/2 st röd chilipeppar
-
100 g böngroddar
-
1 st lime
-
1/2 kruka färsk koriander
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 165 grader. Salta och peppra kycklingfiléerna.
2. Hetta upp rapsolja i en stekpanna och bryn filéerna på båda sidor så att de får en fin gyllenbrun stekyta.
3. Sätt in i ugnen i ca 15-20 min. Skär sedan i skivor.
4. Skala och riv vitlök och ingefära samt finhacka chilipeppar. Fräs i lite rapsolja i en stor kastrull ca 30 sek.
5. Tillsätt vatten, kycklingfond, soja, honung och vinäger och låt sjuda i 20 min.
6. Skiva svampen och strimla salladslöken.
7. Tillsätt svamp, salladslök och sesamolja i buljongen och låt sjuda ytterligare 5 min.
8. Koka nudlarna separat enligt anvisning på förpackningen. Spola dem sedan kalla.
9. Lägg äggen i kallt vatten i en kastrull. Låt koka upp och sjud äggen ca 4-5 min. Spola dem i kallt vatten.
10. Skala och halvera äggen.
11. Skölj och strimla salladslök och chilipeppar. Skölj böngroddarna och skiva limen i klyftor.
12. Lägg nudlarna i soppskålar och häll den varma buljongen över.
13. Toppa med kycklingskivor, ägghalvor, böngroddar, salladslök, chili och koriander. Pressa över lite lime. Ät och njut!
Receptet är hämtat från Tasteline.