Raw kladdkaka med cashewgrädde
Vad sägs om en helt laktos- och glutenfri kladdkaka, som inte ens kräver någon ugn? Det fixar du enkelt genom att mixa bland annat valnötter, dadlar, ren havre och rå kakao. Låt kladdkakan sätta sig i kylen och bjud med spännande cashewgrädde.
10 portioner
Ingredienser:
- 200 g valnötter
- 24 färska urkärnade dadlar
- 1 dl havregryn (använd ren havre för glutenfri)
- 1 dl rå kakao
- 2 msk kakaonibs
- 3 msk kallt vatten
Cashewgrädde
- 3 dl naturella cashewnötter
- 1 - 2 dl vatten
- 2 krm vaniljpulver
- 3 msk agavesirap
Till servering
- rå kakao
Gör såhär:
Kladdkaka:
- Mixa valnötterna fint i en matberedare. Tillsätt övriga ingredienser och fortsätt mixa till en jämn smet, men den ska inte vara helt slät.
- Tryck/platta ut smeten i en bakpappersklädd form eller oljad form med löstagbar kant. Täck över med plastfolie. Ställ i kylen minst 3 timmar eller över natten.
Cashewgrädde:
- Blötlägg cashewnötterna i vatten minst 4 timmar. Häll av vattnet. Lägg nötterna i en blender eller matberedare. Mixa nötterna fint. Tillsätt vattnet, lite i taget, till önskad konsistens under fortsatt mixning. Det ska bli en slät och fluffig ”grädde”. Rör ner vaniljpulver och agavesirap.
Vid servering: Bred cashewgrädden över kladdkakan. Pudra över lite rå kakao.
Receptet är från ICA.