Saffransbakad lax med fänkål
Ugnsbakad lax med smak av saffran, toppad med tunt skivad fänkål vid servering. Ett smakrikt inslag till påskbuffén.
8 personer
Ingredienser:
-
1 kg laxsida
- 1 msk flingsalt
-
4 krm svartpeppar
-
50 g mat- och baksmör
-
1 g saffran
-
1 st färsk fänkål
-
1/2 kruka färsk dill
-
1 st citron, zest och saft
-
1/2 kruka färsk dill
-
2 tsk olivolja
Gör så här:
1. Värm ugnen till 170 grader.
2. Lägg laxfilén i en ugnsfast form. Krydda med salt och peppar. Smält smöret i en kastrull och tillsätt saffran. Häll saffranssmöret jämnt över laxen.
3. Sätt in laxen i ugnen i ca 20-25 min.
4. Strimla fänkålen tunt. Finhacka dill och riv citronskal. Blanda fänkålen med dill, citronskal, 2 tsk citronsaft, olja och salt.
5. Ta ut laxen ur ugnen och toppa med fänkålen. Dekorera med dillvippor och servera.
Receptet är hämtat från Tasteline.