Saffranskryddad fisksoppa med lax och torsk
Värmande och vacker fisksoppa med saffran, lax och torsk. På bara en kvart har du en lättlagad och god soppa som passar både till lunch och middag.
4 personer
Ingredienser:
-
400 gtorskfilé eller sej
- 300 g laxfilé
- 1 klyfta vitlök
-
1 st purjolök
-
1 msk olivolja
-
1 paket saffran
-
1 tsk torkad timjan
-
1 tsk torkad basilika
-
2,5 dl vitt vin
-
2 dl vatten
-
3 msk fiskfond, ca. (efter tycke och smak)
-
2,5 dl vispgrädde
-
1 dl crème fraîche naturell
-
1 krm salt
-
1 krm svartpeppar
-
150 g skalade räkor
Gör så här:
1. Skär fisken i 3 cm stora kuber.
2. Skala och riv vitlök. Skölj och strimla purjolök.
3. Hetta upp olja i en kastrull och fräs vitlök och purjolök med saffran, timjan och basilika under omrörning i ca 2-3 min.
4. Tillsätt vitt vin och låt sjuda i ca 2 min så att vinet reduceras.
5. Tillsätt vatten, fond, grädde och creme fraiche och låt soppan sjuda under lock i ca 10 min. Smaka av soppan med salt och peppar.
6. Tillsätt fiskbitarna och låt de sjuda i soppan i ca 4-5 min. Tillsätt räkor och servera meddetsamma.
Receptet är hämtat från Tasteline.