Sallad nicoise med grillad lax
Lättlagad och supergod sommarsallad med lax och ägg. Perfekt till sommarbuffén eller som picknickmat!
4 personer
-
1/2 dl olivolja
-
2 msk balsamvinäger, vit
-
2 msk dijonsenap
-
1 tsk honung
-
salt
-
svartpeppar
-
600 g potatis(ar)
-
2 st ägg
-
500 g laxfilé, tinad
-
olivolja
-
1/2 ask cocktailtomat(er)
-
1/2 st gurka
-
1 ask salladsmix
-
1 burk oliver
-
salt
-
svartpeppar
Gör så här:
1. Sallad: Tvätta och skär potatisen i klyftor. Koka potatisklyftorna i lite saltat vatten ca 10 min, eller tills de känns färdigkokta.
2. Koka äggen så att gulan fortfarande är lite mjuk, ca 7- 8 min från de att vattnet har börjat koka. Detta varierar lite beroende på spis. Spola dem sedan kalla, skala och skär dem i skivor.
3. Skölj och halvera tomaterna och skölj och skär gurkan i bitar. Skölj salladen.
4. Dela varje laxfilé i 4 bitar så att du får stora kuber. Salta och peppra på båda sidor. Stek laxkuberna i olja i en varm stekpanna ca 3-4 min på båda sidor.
5. Dressing: Vispa ihop olja, balsamvinäger, senap och honung i en skål. Krydda med en nypa salt och peppar.
6. Montering: Blanda samman kokt potatis, sallad, tomat, oliver och gurka med dressingen. Lägg upp på ett fat och toppa med lax och ägg.
Receptet är hämtat från Tasteline.