Sandwichbitar med björnbär och lime
Glass helt fri från grädde, mjölk, raffinerat socker och ägg – är det möjligt? Det är det – se bara här på dessa läckra sandwichbitar med mandelbotten. Fyll med len kokosglass, ena delen smaksatt med björnbär, andra delen med lime. Perfekt att ha på lut i frysen!
12 portioner
Ingredienser:
- 200 g naturella cashewnötter
- 1/2 dl kokosgrädde
- 3/4 dl agavesirap
- 1 krm vaniljpulver
- 1 msk finrivet limeskal
- 3 msk färskpressad limejuice
- 3/4 dl kokosolja
- 75 g tinade björnbär
Botten
- 1 1/2 dl sötmandel
- 120 g färska, urkärnade dadlar (gärna medjool)
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 1 krm salt
- 2 msk kokosolja
Gör såhär:
- Blötlägg cashewnötterna minst 6 timmar.
- Starta timer
Botten:
- Mixa mandlarna till ett grovt mjöl i en matberedare eller blender. Tillsätt övriga ingredienser och fortsätt mixa till en smidig deg. Tryck ut hälften av degen i en bakpappersklädd form, ca 15 x 20 cm (för 12 st bitar).
- Häll av, skölj och låt cashewnötterna rinna av. Mixa dem fint i en matberedare eller blender. Tillsätt kokosgrädde, agavesirap, vaniljpulver samt limeskal och -juice. Fortsätt mixa till en jämn smet. Tillsätt kokosoljan och fortsätt mixa.
- Bred ut hälften av fyllningen på bottnen. Jämna till ytan. Ställ in i frysen ca 30 minuter.
- Starta timer
- Tillsätt björnbären till resterande fyllning, men spara några hela bär. Mixa till en jämn smet.
- Bred ut björnbärsfyllningen ovanpå limefyllningen. Tryck ner de hela björnbären. Jämna till ytan. Ställ in i frysen ca 6 timmar, tills den stelnat.
- Starta timer
- Tryck ut resten av mandelsmeten på björnbärsfyllningen. Ställ in i frysen ca 30 minuter.
- Starta timer
- Ta ut glassen ur frysen ca 15 minuter före servering. Skär i 12 bitar (för 12 port)
Receptet är från ICA.