Glass helt fri från grädde, mjölk, raffinerat socker och ägg – är det möjligt? Det är det – se bara här på dessa läckra sandwichbitar med mandelbotten. Fyll med len kokosglass, ena delen smaksatt med björnbär, andra delen med lime. Perfekt att ha på lut i frysen!

12 portioner

Ingredienser:

  • 200 g naturella cashewnötter
  • 1/2 dl kokosgrädde
  • 3/4 dl agavesirap
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 msk finrivet limeskal
  • 3 msk färskpressad limejuice
  • 3/4 dl kokosolja
  • 75 g tinade björnbär

Botten

  • 1 1/2 dl sötmandel
  • 120 g färska, urkärnade dadlar (gärna medjool)
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1 krm salt
  • 2 msk kokosolja

Gör såhär:

  1. Blötlägg cashewnötterna minst 6 timmar.
  2. Starta timer

Botten: 

  1. Mixa mandlarna till ett grovt mjöl i en matberedare eller blender. Tillsätt övriga ingredienser och fortsätt mixa till en smidig deg. Tryck ut hälften av degen i en bakpappersklädd form, ca 15 x 20 cm (för 12 st bitar).
  2. Häll av, skölj och låt cashewnötterna rinna av. Mixa dem fint i en matberedare eller blender. Tillsätt kokosgrädde, agavesirap, vaniljpulver samt limeskal och -juice. Fortsätt mixa till en jämn smet. Tillsätt kokosoljan och fortsätt mixa.
  3. Bred ut hälften av fyllningen på bottnen. Jämna till ytan. Ställ in i frysen ca 30 minuter.
  4. Starta timer
  5. Tillsätt björnbären till resterande fyllning, men spara några hela bär. Mixa till en jämn smet.
  6. Bred ut björnbärsfyllningen ovanpå limefyllningen. Tryck ner de hela björnbären. Jämna till ytan. Ställ in i frysen ca 6 timmar, tills den stelnat.
  7. Starta timer
  8. Tryck ut resten av mandelsmeten på björnbärsfyllningen. Ställ in i frysen ca 30 minuter.
  9. Starta timer
  10. Ta ut glassen ur frysen ca 15 minuter före servering. Skär i 12 bitar (för 12 port)

 

Receptet är från ICA.