Tabbouleh är en uppskattad rätt från Mellanöstern som kan kombineras med det mesta. Denna svenska version med rotfrukter och matvete har tagits fram av våra kockar på temat klimatsmart mat. Underbart vegetariskt alternativ som passar utmärkt på middags- eller buffébordet.

6 portioner

Ingredienser:

  • 6 port matvete
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 300 g morötter
  • 300 g kålrabbi
  • 200 g gulbetor
  • 1 1/2 msk olivolja
  • salt och svartpeppar
  • 3 dl hackad persilja
  • 2 påsar babyspenat (à 65 g)
  • rivet skal av 1 citron
  • 3 msk färskpressad citronsaft
  • 1 msk paprikapulver
  • 4 msk olivolja

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 225˚C. Sätt in en plåt i ugnen.
  2. Koka matvetet enligt anvisningen på förpackningen med en buljongtärning i vattnet. Häll av ev. överflödig buljong. Låt matvetet svalna.
  3. Skala och tärna rotfrukterna i ca 1x1 cm stora tärningar. Blanda dem med olivoljan. Smaksätt med salt och peppar. Häll rotfrukterna på den förvärmda plåten. Sätt in plåten mitt i ugnen 12-15 minuter, eller tills rotfrukterna är mjuka.
  4. Hacka persilja och spenat grovt. Riv det yttersta skalet av citronen och pressa ur saften.
  5. Blanda matvete, rotfrukter, persilja, spenat, citronskal, paprikapulver, citronsaft och olivolja. Smaksätt med salt och peppar.

Receptet är från ICA.