Lättlagad vegetarisk rätt där maten till stor del sköter sig själv i ugnen. De ugnsrostade grönsakerna toppas med linser och fetaost och serveras med en kall persiljesås.

4 portioner

Ingredienser:

På plåt

  • 200 g Morötter
  • 1 st Rödlök
  • 2 st klyftor Vitlök Vanlig
  • 700 g Delikatesspotatis
  • 2 st Fänkål Färsk
  • 3 msk Olivolja
  • 0.5 tsk Salt Fint
  • 2 krm Svartpeppar Malen
  • 1 st Bakplåtspapper
  • 1 st Citron

Topping

  • 380 g Gröna Linser Förkokta
  • 1 st Gurka
  • 0.5 st krukor Persilja - färsk
  • 150 g Fetaost
  • 65 g Machesallat

Sås

  • 1.5 dl Creme Fraiche Naturell
  • 0.5 st krukor Persilja - färsk
  • 0.5 tsk Honung Flytande
  • 1 msk Olivolja
  • 1 krm Salt Fint
  • 1 krm Svartpeppar Malen

Gör så här:

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. På plåt: Skala morötter, lök och vitlök. Skölj potatis. Skär potatis, morötter och lök i klyftor. Skiva fänkålen och grovhacka vitlöken. Blanda samman alla grönsaker med olja, salt och peppar på en plåt med bakplåtspapper. Halvera citronen och lägg citronhalvorna på plåten med snittytan upp. Rosta i ugnen i ca 35 min.

3. Topping: Sila av linserna och spola i kallt vatten. Dela gurkan på längden och gröp ur det vattniga med en sked. Skär gurkan i halvmånar. Grovhacka persiljan.

4. Sås: Blanda creme fraiche med finhackad persilja, honung och olja. Smaka av såsen med salt och peppar.

5. På plåt: Ta ut de rostade grönsakerna och strö över linser och smula över fetaost. Sätt in i ugnen i ytterligare 5 min så att osten smälter en aning.

6. Ta ut plåten och toppa de rostade grönsakerna med machesallad, gurka och persilja vid servering. Servera såsen vid sidan av.

 

Receptet är hämtat från Mathem