Läcker matpaj med morötter, fetaost och purjolök. Tips! För en extra festlig paj, skär hela morötter i tunna skivor och toppa pajen med skivorna. Pajdegen kan du förbereda dagen innan och förvara inplastad i kylen.

4 personer

Ingredienser:

Pajdeg

  • 75 g mat & bak smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 1 dl crème fraîche
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk vatten, kallt

Fyllning

  • 3 st morötter, medelstora
  • 100 g purjolök
  • 150 g fetaost
  • 1 msk mat & bak smör, till stekning
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 100 g riven ost

Äggstanning

  • 3 st ägg
  • 1 dl standardmjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här:

1. Skär smöret i mindre bitar och arbeta snabbt ihop till en deg tillsammans med mjöl, creme fraiche och salt, gärna i en matberedare.

2. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en smidig deg. Om degen känns för kladdig, tillsätt lite mer mjöl.

3. Tryck ut degen i en paj- eller springform, till några millimeter tunt. Låt vila i kyl ca 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 180 grader varmluft eller 200 grader över- och undervärme.

4. Skiva morötterna och purjolöken i tunna skivor. Stek i smör på medelvärme tills morötterna mjuknat lite. Smaka av med salt och peppar.

5. Mosa fetaosten med en gaffel och fördela i botten av pajskalet. Toppa med morotsblandningen och riven ost.

6. Vispa ihop ägg med mjölk, grädde, salt och peppar. Häll äggstanningen över pajen. Grädda mitt i ugnen i ca 35-40 minuter.

Receptet är hämtat från Tasteline.