Vegetarisk paj med morötter och fetaost
Läcker matpaj med morötter, fetaost och purjolök. Tips! För en extra festlig paj, skär hela morötter i tunna skivor och toppa pajen med skivorna. Pajdegen kan du förbereda dagen innan och förvara inplastad i kylen.
4 personer
Ingredienser:
Pajdeg
-
75 g mat & bak smör
-
1 dl vetemjöl
-
2 dl grahamsmjöl
-
1 dl crème fraîche
-
1/2 tsk salt
-
2 msk vatten, kallt
Fyllning
-
3 st morötter, medelstora
-
100 g purjolök
-
150 g fetaost
-
1 msk mat & bak smör, till stekning
-
2 krm salt
-
1 krm svartpeppar
-
100 g riven ost
Äggstanning
-
3 st ägg
-
1 dl standardmjölk
-
1 dl vispgrädde
-
1 krm salt
-
1 krm svartpeppar
Gör så här:
1. Skär smöret i mindre bitar och arbeta snabbt ihop till en deg tillsammans med mjöl, creme fraiche och salt, gärna i en matberedare.
2. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en smidig deg. Om degen känns för kladdig, tillsätt lite mer mjöl.
3. Tryck ut degen i en paj- eller springform, till några millimeter tunt. Låt vila i kyl ca 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 180 grader varmluft eller 200 grader över- och undervärme.
4. Skiva morötterna och purjolöken i tunna skivor. Stek i smör på medelvärme tills morötterna mjuknat lite. Smaka av med salt och peppar.
5. Mosa fetaosten med en gaffel och fördela i botten av pajskalet. Toppa med morotsblandningen och riven ost.
6. Vispa ihop ägg med mjölk, grädde, salt och peppar. Häll äggstanningen över pajen. Grädda mitt i ugnen i ca 35-40 minuter.
Receptet är hämtat från Tasteline.