Vitkålssoppa med rotfrukter och timjan
Glukosinolatet i kål är ett mycket potent ämne för hälsan och vitkål är även rik på C-vitamin, fibrer och kalcium. Förväll vitkålen för en mildare smak.
4 personer
Ingredienser
-
1 st vitkålshuvud, litet
-
1 st morot
-
1 st kålrot, liten bit
-
3 msk smör
-
2 msk sirap
-
1,5 l grönsaksbuljong
-
5 st kryddpepparkorn
-
1 st lagerblad
-
2 krukor färsk timjan, eller persilja, 12 msk, finhackad
-
vitpeppar, nymalen
Gör så här:
1. Skär bort stocken från vitkålshuvudet och grovstrimla kålen.
2. Skala och skär moroten och kålroten i tunna skivor.
3. Bryn alla grönsaker i smör. Tillsätt sirap, grönsaksbuljong, kryddpepparkorn och lagerblad, ej salt.
4. Koka soppan i 40–50 minuter. Smaka av med vitpeppar och färsk timjan eller persilja.
5. Servera gärna med danskt rågbröd och lagrad ost.
Receptet är hämtat från Tasteline.