Glukosinolatet i kål är ett mycket potent ämne för hälsan och vitkål är även rik på C-vitamin, fibrer och kalcium. Förväll vitkålen för en mildare smak.

4 personer

Ingredienser

  • 1 st vitkålshuvud, litet
  • 1 st morot
  • 1 st kålrot, liten bit
  • 3 msk smör
  • 2 msk sirap
  • 1,5 l grönsaksbuljong
  • 5 st kryddpepparkorn
  • 1 st lagerblad
  • 2 krukor färsk timjan, eller persilja, 12 msk, finhackad
  • vitpeppar, nymalen

Gör så här:

1. Skär bort stocken från vitkålshuvudet och grovstrimla kålen.

2. Skala och skär moroten och kålroten i tunna skivor.

3. Bryn alla grönsaker i smör. Tillsätt sirap, grönsaksbuljong, kryddpepparkorn och lagerblad, ej salt.

4. Koka soppan i 40–50 minuter. Smaka av med vitpeppar och färsk timjan eller persilja.

5. Servera gärna med danskt rågbröd och lagrad ost.

Receptet är hämtat från Tasteline.