Sparris innehåller gott om inulin, som fungerar som prebiotika och stärker de nyttiga bakterierna i tarmen och därmed hjälper till att hålla blodsockernivån nere. Servera med blomkålsris.

4 personer

Ingredienser:

  • 400 g oxfilé, tunt skivad
  • 2 msk mirin, el. sherry
  • 4 msk soja
  • 4 cm färsk ingefära, riven
  • 2 klyftor vitlök, finhackad
  • 2 st röd chilifrukt, urkärnad och fint tärnad (el. 1 tsk chiliflingor)
  • 400 g svarta bönor, på burk
  • 2 msk kokosolja, eller rapsolja
  • 300 g färsk sparris, skuren i 3cm långa stavar
  • 200 g sockerärter, skurna i tunna stavar
  • 2 tsk sesamolja, (kan uteslutas)
  • svartpeppar
  • 4 tsk sesamfrö
  • 1 kruka färsk koriander, riven i bitar

Gör så här:

1. Blanda mirin, 1⁄2 msk soja, ingefära, vitlök och chili i en skål och marinera köttet i 30 minuter.

2. Marinera de svarta bönorna i 1⁄2 msk soja i en annan skål.

3. Ställ en wokpanna på hög värme, tillsätt oljan och sedan köttet med marinad.

4. Woka i ungefär 2 minuter eller tills köttet har brynts runtom.

5. Tillsätt sparris, sockerärter, svarta bönor och sesamolja och sänk värmen.

6. Rör ner 2 msk hett vatten och resterande soja och woka försiktigt i ytterligare 1–2 minuter, tills grönsakerna precis blivit mjuka.

7. Krydda med nymald svartpeppar och strö över sesamfrön och korianderblad.

8. Servera med blomkålsris.

Receptet är hämtat från Tasteline.