Typ 2-diabetes
Vad är typ 2-diabetes?
Den vanligaste typen av diabetes är typ 2, som 85-90 % av de drabbade får och det mest alarmerande är att typ 2 diabetes numera blir allt vanligare bland den yngre delen av befolkningen - barn och ungdomar.
Vid typ 2-diabetes är orsaken ofta viktrelaterad. Om du är smal är det sannolikt att din kropp inte producerar tillräckligt med insulin för att konvertera kolhydraterna du äter till energi. Du kan då behöva tabletter och/eller insulin för att hjälpa till med processen. Om du är överviktig är det mer sannolikt att insulinresistens är orsaken. Det innebär att de signaler som gör att kroppen tar upp socker inte fungerar, vilket leder till att effekten av kroppens insulinproduktion minskar. Genom att reducera vikten och hålla sig fysiskt aktiv så förbättras insulinkänsligheten, men tabletter och/eller extra insulin genom injektioner kan behövas.
Typ 2-diabetes drabbar oftare äldre, fast på senare tid har antalet drabbade i yngre ålder ökat kraftigt – speciellt då hos personer med övervikt och som är fysiskt inaktiva. Typ 2-diabetes är starkt förknippad med kraftig fetma och viss ärftlighet. Många med typ 2-diabetes har högt blodtryck och högt kolesterolvärde som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Symtom
Om man får typ 2-diabetes är det vanligt att man
- är trött både fysiskt och psykiskt
- blir mer törstig
- kissar oftare
Man kan också få klåda i underlivet och börja se dimmigt. Symtomen kommer ofta långsamt, men ibland får man inga symtom alls och då är det svårare att upptäcka sjukdomen.
Behandling
Det finns stora möjligheter att påverka sin situation om man har typ 2-diabetes.
De två viktigaste faktorerna i behandlingen av typ 2 diabetes är att äta hälsosamt samt att hålla sig fysiskt aktiv. På lång sikt kan det trots motion och hälsosam mat ändå behövas någon form av medicin eller till och med insulin för att ha kontroll över sjukdomen. De flesta med diabetes behöver någon form av medicin för att hålla sin diabetes under kontroll. Det är viktigt att ta sin medicin enligt de anvisningar som ordinerats då den är framtagen för att förhindra framtida komplikationer.
Om man har några av de vanliga symtomen och misstänker att man har typ 2-diabetes kan man kontakta en vårdcentral för att ta ett blodprov.