Publicerat 7 maj 2018

När Nikke Nordgren fick diagnosen diabetes typ 2, 2012, kom det som en chock för henne. Hon kunde inte ta in det och var i ett chocktillstånd en vecka efter beskedet. I dag har hon gått ner i vikt och är nästan symtomfri. Att ändra sin kost och sitt leverne förändrade hennes livssituation till ett hälsosamt och välmående liv.

Nikke Nordgren 60 år, gick i över ett år och var konstant törstig. Hon kunde dricka en liter vatten på tjugo minuter och ändå vara törstig, var illamående och svettades väldigt mycket, men trodde det berodde på att hon hade kommit i klimakteriet. Hon kopplade aldrig det till att hon hade diabetes trots att hennes mamma hade diabetes typ 2 sedan flera år tillbaka. Det var på en allmän hälsokontroll som hennes läkare uppdagade det, ”Nu ser jag, du är ju diabetiker”.

Hon blev så klart omtumlad samt livrädd och hade sin mamma som referens.

- Jag tänkte, ”Nu kommer jag att dö. Jag får väl börja med att såga av benen, börja ta insulin och få insulinkoma”. Min mamma fick amputera båda sina ben, säger Nikke.

Som mest vägde Nikke då 126 kilo, men det var ingen som tidigare sett något eller sagt något, trots att hon var överviktig. I dag väger hon cirka 70 kilo.

Efter beskedet gick hon i chock och kände sig allmänt frånvarande, konstig, okoncentrerad och rädd. Ingen visste hur de skulle stötta henne eller bete sig. Hon hade uppskattat om hon hade fångats upp tidigare och blivit omhändertagen samt fått den hjälp hon behövt. Nikke hade även högt blodtryck och blev kallad till en diabetesläkare. Direkt fick hon två tabletter, Metformin och en annan som hon har förträngt plus blodtrycksmedicin. Hon mådde dåligt av den ordinerade medicinen förutom Metformin och blev remitterad till en dietist.

- Vad hon än sa till mig så hände ingenting gällande min vikt eller hälsa. Jag blev jättefrustrerad.

Hon fick då remiss till en nutritionist, och samma där, inget hände. Efter möte med två nutritionister och sex dietister utan resultat, kom hon efter ett par år slutligen till Sophiahemmet. Där kände hon direkt skillnaden där hennes läkare var otroligt kompetent och tog hand om henne på bästa tänkbara sätt. Nikke kände att hon kunde koppla av och en härlig känsla av trygghet infann sig. Läkaren berättade för Nikke vad hon kunde och vad hon inte kunde äta.

- Ingen hade tidigare sagt att jag skulle äta mindre frukt, inte dricka juice eller något om vitt mjöl och socker.

Victoza och Metformin
År 2012 hade hon 25 i blodsocker och fick åka in akut på sjukhus. Där kommer hon ihåg att hon fick panerad fisk, sås redd på vitt mjöl, mjölk och fruktjuice samt jordgubbskräm med mjölk och glass till efterrätt. Hon påpekade igen att hon var diabetiker men fick till svar att det var den mat som serverades.

- Jag mådde då så dåligt, kallsvettades, hade dåligt allmäntillstånd och tänkte att jag lika gärna kunde dö, fortsätter Nikke.

Men hon överlevde, var desperat och sökte information överallt. En dag hittade hon en bilaga i en tidning om LCHF med recept och gick till affären och inhandlade allt som stod där.

- Jag hade ju inget att förlora.

Hon åt mat enligt recepten i tidningen, och på en vecka hade hon gått ner fyra kilo, vilket gav henne en kick.

- Jag fortsatte med det och tyckte om maten och veckan därpå hade jag gått ner två kilo till.

På Sophiahemmet, ett halvår efter, med kost enligt LCHF-dieten, fick hon handfasta råd att undvika socker och godis. Istället för insulin fick hon Victoza utskrivet av läkaren, en spruta per dag. Första veckan mådde hon dåligt men efter någon vecka vände det. Tillsammans med Victoza fick hon även Metformin utskrivet, som hon slutade att ta för ett år sedan då hennes värden hade blivit bra.

- Jag kan inte leva som jag gjorde förut. En gång diabetiker, alltid diabetiker, tillägger Nikke.

Så hon var så klart tvungen att se över sitt val av kost och sitt tidigare enorma sockerbehov och insåg att hon fick sluta med kaffebröd och kakor samt vitt bröd. I dag kan hon vid enstaka tillfällen ta en bit mörk choklad och tar alltid med sig Metformin när hon är bortbjuden på middag utifall att det skulle vara behövligt, beroende på vad som serveras. Nikke är extremt känslig för socker och sötningsmedel och äter hon fel kan hon åka på riktiga bakslag och bli jättedålig.

Numera äter hon mestadels en liberal LCHF-kost, där en potatis och någon brödskiva utan socker kan slinka ner ibland, och har märkt att alla hennes prover har blivit så mycket bättre. Diabetes är en folksjukdom att ta på allvar. Detta drabbade Nikke, ett tecken på att folk i det stora hela inte förstår allvaret med diabetes.

”Jag åkte på utlandsresa med en kompis. Sol och värme, skönt men eftersom jag inte visste vad drinkarna innehöll och likaså maten tyckte hon jag var tjatig som hela tiden frågade om vad maten innehöll. Jag förklarade att jag var tvungen för att diabetes kan bli livsfarligt. Istället för att visa förståelse sa hon: "Måste du hålla på och berätta för alla om din diabetes det var ju ett himla tjat sluta med det". Hon ville inte ta till sig och ville inte heller förstå det nödvändiga i att jag höll kontroll på mitt blodsocker och att jag inte vare sig ville eller kunde börja dagen med drinkar och hela tiden beställa in nya.”

De har inte åkt på fler resor tillsammans efter det. 

Dagliga promenader på 13 kilometer
När hon var barn var hon aldrig tjock och var alltid aktiv, simmade, red, dansade jazzdans och kunde äta o’boy och kalaspuffar varje morgon. Hon minns även att hon hade extra mycket socker och sylt på sina pannkakor och fick vispad äggula med socker av sin mormor. Men i och med att hon rörde på sig så visade det sig inte på hennes vikt.

Motion är i dag viktigt för Nikke, som hon starkt rekommenderar. För att hålla sig i trim så går Nikke 13 kilometer varje dag samt går på pilates och dansar latindans och har efter 40 år tagit upp ridningen igen. Hon rekommenderar att röra på sig varje dag, helst så att pulsen höjs och att du svettas.

- Det är så mycket värt att må bra och när du gör det så är ditt liv mycket mer värt. Det är en god investering med daglig motion för jag mår så oroligt bra av det, förklarar Nikke.

Hon kommer även på sig själv när hon är inne i en klädbutik och säger till expediten att hon vill prova storlek 52-54. Varpå expediten tittar på henne, skakar på huvudet och hämtar rätt storlek. Även när hon går in i provhytter kan hon vända, för hon tror att det är upptaget, men det är ju bara hennes egen spegelbild som fortfarande kan vara oigenkännbar.

Under hennes tidigare resor blev det mycket god mat och vin och hon inser i dag att hon hade ett matmissbruk och att det tidigare ALLTID fanns något att fira och belöna sig med. På kvällarna frossade hon i kokbok efter kokbok som kvällslektyr, som i dag är utbytta mot dietdoctor.com och hemsidor och bloggar som handlar om LCHF-mat. Hon kan inte alltför sällan tycka att det vore bra med ett piller som innehöll allt det hon behöver i kostväg istället.

- Det som gör ont i mig i dag är när mammor handlar godis och coca cola till barnen i butiken.

Hon ifrågasätter också om det inte finns någon upplysning i skolan och om hemkunskap finns kvar på schemat samt tycker att det även finns mycket okunskap hos en del föräldrar.

- Börja ge dina barn rätt mat i rätt tid och låt de vara med i matlagningen. Gör dina barn den tjänsten. Undvik halvfabrikat och se efter lördagsgodiset. Guida dem rätt i maten som i livet, uppmanar Nikke.

Noga med kosten
Matintresset kom när hon var gift med sin första man då de hade en kock boende på sin gård. Kocken gav henne tips och hon började tycka att det var jättekul att laga mat. I dag dricker hon inte mjölk, men kan ta en skvätt grädde, eller äter gärna hallon med vispad grädde men undviker en hel del andra produkter.

- Jag undviker mjölk, bröd, allt vitt och godis där chips, pizza, halvfabrikat och färdigrätter inte existerar, förklarar Nikke.
Istället äter hon torsk och annan fet fisk samt kött från gräsätande djur, mycket på grund av att hon är uppvuxen på en gård. Ungefär en handflata av fisk eller kött och resten grönsaker på tallriken. Vitkålssallad finns alltid i kylen och även spenat. Hon tillagar maten på spisen eller i ugnen och har slutat att använda mikrovågsugn.

Till frukost blir det ofta citronvatten, svart kaffe samt pålägg på smörgås utan smörgås, till exempel, ost, paprika, lax, avokado, italienska charkuterier eller korv med hög fetthalt.

- Till lunch tar jag bort potatis och ris och tar sallad istället. Det kan även bli en omelett eller makrill.

Middagen består av, om hon själv får välja, en fisk med Beurre Blanc-sås med mycket grönsaker som bland annat bönor. Hon väljer helst grönsaker ovan jord och helst kål.

- Tallriken ska vara vacker, det ska vara en glädje att äta.

Hon är alltid mätt och aldrig hungrig. Gällande alkohol väljer hon gärna rött vin före vitt och tar två till fyra glas till helgen. Hon påpekar att det ska vara gott och får högre blodsockervärde av vitt vin, men ibland dricker hon även champagne.

- Det är allvarligt att få diabetes, så ta det inte med en klackspark. När du ändrar kost för att gå ner i vikt så är det ingen quick fix, det tar tid. Jag fattar inte att det kunde gå så långt för mig, att det inte fanns någon spärr. Det är viktigt att vara förlåtande mot dig själv, för i morgon är en ny dag. Lägg hellre liv till åren, än år till livet. Gör rätt saker och lägg hellre kvalitet till livet än att vara sjuk, avslutar Nikke.

Text: Ann Fogelberg
Foto: Ann Fogelberg och Nikke’s privata

Vad ska man äta när man har diabetes typ 2? Det finns så klart olika kostråd för olika individer, som medelhavskost, LCHF, paleolitisk kost, 5:2 och 8/800. Vi på Diabetes Wellness Sverige vill att du ska ha ett så bra liv som möjligt och välja den kost som passar och fungerar bäst för just dig. Rådfråga alltid din vårdcentral vilken diet som är bäst för dig.