Publicerat 21 augusti 2019

Inger Söderman, 71 år, fick diagnosen typ 2-diabetes för fyra år sedan. Det var på en vanlig hälsoundersökning hos sin husläkare som det konstaterades att hon hade fått diabetes.
- Min läkare sa då ”Vill du leva tills du är 70 så får du ändra på dina kost- och träningsvanor”. Jag blev livrädd, trodde jag skulle dö och ansåg att detta inte var någon lek, säger Inger.
Två år senare var hon symtomfri från sin diabetes.

År 2015 fick Inger Söderman beskedet att hon hade diagnosen typ 2-diabetes. Hon var då överviktig och rörde väldigt lite på sig. I och med att hon värdesätter livet och ville leva flera år till så ändrade hon på sina tidigare vanor.
- Det finns inga genvägar, utan jag bestämde mig och började röra på mig med jympa och promenader samt ändrade mina matvanor, fortsätter Inger.
Hon fick då Metformin som hon började ta direkt, samtidigt som hon ändrade sina tränings- och kostvanor. Gällande kosten tog hon bort allt det vita, det vill säga potatis, ris, pasta och mjöl inklusive socker.
- Jag ändrade kosten från en dag till en annan och bestämde mig för att ta tag i detta och gick ner 25 kilo på ett och ett halvt år. Jag slängde allt godis fast det stod ”no added sugar” på proteinbaren. Man måste vara konsekvent, men samtidigt har jag inte försummat något. Hon älskar att titta på bakprogram och äter i dag bakverk och sockerfritt godis någon gång ibland, men inte varje dag.

Symtomfri efter två år
När Inger fick sin diagnos fick hon hjälp av en dietist som hjälpte henne att med kosten.
- Jag fick många tips och goda råd och till exempel en egen matsedel för julbordet där dietisten berättade för mig ”det här får du äta” istället för ”det här får du inte äta”. Så hon vände det till något positivt, förklarar Inger.
Hon är numera noga med att titta på innehållsförteckningen på bröd och har skippat müsli samt har insett att det är socker i nästan allt. Hon bakar ofta sitt eget bröd som ofta blir fröknäcke. Inger tänker framför allt på vikten och äter i dag knappt någon potatis, pasta eller ris.
- Det kan bli en spaghetti carbonara någon gång ibland, men det är inte särskilt ofta.
Det dagliga kostintaget är frukost, lunch och middag där det ofta blir något enklare till middag.
- Jag gillar kyckling, ljust kött, skaldjur och fisk, men jag äter inga gräddsåser.
Så för Inger blev hennes viktminskning och ändring av kost- och träningsvanor hennes räddning, där hennes läkare har varit en stor hjälp till allt. Efter två år var hon symptomfri från sin typ 2-diabetes och fick sluta med Metformin.
- De går att fixa det här och man kan göra det själv, det är bara att bestämma sig. Det finns alltid i bakhuvudet vad jag äter. Nybakade kanelbullar, visst är det gott i 30 sekunder, sen är det inte gott längre. Det räcker för mig att känna doften för det gör så mycket illa och är inte värt det. Man får hitta alternativ istället. Och det är så skönt att inte ha diabetes längre, avslutar Inger.

Ingers tips:
- Ha en bra kontakt med din läkare
- Var envis
- Försök att se det positiva, att du mår bättre

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat


Vad ska man äta när man har diabetes typ 2? Det finns så klart olika kostråd för olika individer, som Medelhavskost, LCHF, paleolitisk kost, 5:2, 16:8 och 8/800. Vi på Diabetes Wellness Sverige vill att du ska ha ett så bra liv som möjligt och välja den kost som passar och fungerar bäst för just dig. Rådfråga alltid din vårdcentral vilken diet som är bäst för dig.