Diabetes News
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Du är här

Nyheter

Filter by:
 • Med ny bukspottkörtel och ny njure lever Camilla i dag utan diabetes
  Med ny bukspottkörtel och ny njure lever Camilla i dag utan diabetes

  01 december 2021

  År 1997 var Camilla 16 år och fick diagnosen typ 1-diabetes.
  - Jag hade nog haft det ett tag för jag hade haft symtom i ett halvår utan att veta vad det var, säger Camilla.
  Några år senare la hennes njurar av och hon fick påbörja dialys.
  År 2014 fick hon ett erbjudande att få transplantera en ny bukspottkörtel samt en njure och mår i dag bra och lever utan både insulinsprutor samt typ 1-diabetes.

 • Dietisten om diabetes: ”Man får äta sötsaker”
  Dietisten om diabetes: ”Man får äta sötsaker”

  29 november 2021

  Fokus på maten är en stor del av livet för en person som lever med en diabetessjukdom. Det är också en sjukdom som omges av förutfattade meningar om vad man får eller inte får äta. Samtidigt blandar många ihop typ 1- och typ 2-diabetes och tror att kostråden är desamma.

 • Registrering av långtidsblodsocker ska hjälpa fler med diabetes
  Registrering av långtidsblodsocker ska hjälpa fler med diabetes

  26 november 2021

  Omkring en halv miljon människor i Sverige beräknas leva med diabetes i dag, varav ungefär nio av tio med typ 2-diabetes. Många bär på sjukdomen utan att veta om det. För att bättre kunna identifiera, behandla och följa upp patienter med oupptäckt diabetes, har det svenska kvalitetsregistret Swedeheart börjat registrera halten av HbA1c, eller långtidssocker, i blodet på alla hjärtinfarktpatienter.

 • Att tävla på elitnivå påverkar Henrics blodsocker
  Att tävla på elitnivå påverkar Henrics blodsocker

  24 november 2021

  När Henric var tolv år, sjuk ofta och inte kunde gå till skolan, förstod hans mamma att något inte var som det skulle.
  - Jag kommer ihåg dagen när mamma och jag åkte till vårdcentralen. Mitt blodsocker var då så högt att det inte var mätbart, och vi blev skickade till sjukhuset, säger Henric.
  När han kom till sjukhuset visade det sig att han hade 33 i blodsockervärde och blev inlagd direkt.

 • Tvillingstudie ger nya ledtrådar om mekanismerna bakom typ 2-diabetes
  Tvillingstudie ger nya ledtrådar om mekanismerna bakom typ 2-diabetes

  22 november 2021

  Enäggstvillingar delar samma DNA, men är inte identiskt lika. En tvilling kan vara sjuk i typ-2 diabetes, medan den andra tvillingen inte utvecklar sjukdomen. En studie som har letts av Lunds universitet har nu upptäckt att det finns skillnader i genernas aktivitet hos tvillingar med och utan typ 2-diabetes. Forskarnas upptäckt kan bidra till utvecklingen av nya behandlingsmetoder.

 • Vanligt med sexuella problem hos kvinnor med typ 1-diabetes
  Vanligt med sexuella problem hos kvinnor med typ 1-diabetes

  19 november 2021

  Sexuella problem är en väldokumenterad komplikation till diabetes hos män. Men forskning om hur kvinnors sexualitet påverkas av olika diabetestyper är mycket begränsad. Nu publiceras den första nordiska studien som undersöker sexuell funktion hos medelålders kvinnor med typ 1-diabetes.

 • Karina fick graviditetsdiabetes som blev LADA
  Karina fick graviditetsdiabetes som blev LADA

  17 november 2021

  Karina fick först graviditetsdiabetes som efter förlossningen gick tillbaka för att efter några månader visa på typ 2-diabetes, till att gå över till LADA (Latent Autoimmune Diabetes  in Adults).
  - Det har förmodligen legat latent i kroppen sedan tidigare, säger Karina.

 • Biomarkör i blod förutspår typ 2-diabetes
  Biomarkör i blod förutspår typ 2-diabetes

  15 november 2021

  En stor studie ledd från Lunds universitet har identifierat ett protein i blodet som kan förutse typ 2-diabetes upp till fyra år innan symtom visar sig. Studien är publicerad i Nature Communications.

 • Insulinet firar 100 år
  Insulinet firar 100 år

  12 november 2021

  Den 14 november, är det Världsdiabetesdagen. I år är det hundra år sedan insulinets upptäckt, nämligen 1921. Insulinbehandling kunde snart ges med livräddande effekt till patienter med diabetes. Frederick Banting och John Macleod fick Nobelpriset i fysiologi eller medicin för fyndet, men flera andra forskare var nära upptäckten.

 • Richards diabetes kom smygande
  Richards diabetes kom smygande

  10 november 2021

  Richard fick sin diagnos, typ 2-diabetes, för två år sedan. Han hade då märkt att hans syn blev sämre från dag till dag och att han kissade mycket.
  - Jag ringde då min kompis som sa att vi var tvungna att åka in till vårdcentralen. När jag kom in på vårdcentralen bad jag dem att ta mitt blodsocker, som visade HHH och syftar till ett värde över 31 mmol/L. De sa då att jag akut var tvungen att åka in till sjukhuset direkt, säger Richard.
  Väl inne på Danderyds sjukhus blev han inlagd och fick insulin för att stabilisera sin blodsockernivå. Senare när provsvar från labb kommit visade sig värdet vara närmare 60 mmol/L.

 • Mager fisk minskar risken för typ 2-diabetes
  Mager fisk minskar risken för typ 2-diabetes

  08 november 2021

  En ny studie dokumenterar att mager fisk ger dig en minskad risk att utveckla typ 2-diabetes. Effekten är störst bland överviktiga, men även de med normal vikt kan minska risken avsevärt genom att äta mer mager fisk.

×

Share this